Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 07.06.2023. 09:05

Voda nosi u Vrnjačkoj Banji, poplavljena Župa, kritično u Kosjeriću

U kratkom vremenskom periodu pala je velika količina kiše praćena gradom

Foto: Zvezdana Gligorijević (ilustracija)
  • 116
  • 8
  • 0

Juče je veći deo Srbije zahvaćen velikim padavinama koje su rezultirale poplavama.

Posledice sinoćnjeg nevremena u Aleksandrovcu još uvek se sagledavaju. U kratkom vremenskom periodu pala je velika količina kiše praćena gradom. Sinoć je zasedao i štab za vanredne situacije, piše RTS.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Ono što nas najviše brine što su pojedini delovi gornje Župe odsečeni od sveta jer jednostavno nismo u mogućnosti da pošaljemo mehanizaciju s obzirom kakvi su uslovi i oštećenja na tim putevima. Nadošla je Rasina mehanizacija ne može da pređe preko mosta jer je most takve nosivosti da ne može da izdrži taj teret, tako da moramo sačekati", kaže predsednik Opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović.

"Voda se sručila, ni sam ne znam odakle"

Nevreme nije zaobišlo ni teritoriju Opštine Vrnjačka Banja pričinjavajući veliki štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, domaćinstvima, javnim, turističkim i poljoprivrednim objektima, pišu Novosti. Slivajući se sa padina obližnjeg Goča do više nego upozoravajućeg nivoa, u utorak po podne nabujale su Vrnjačka i Lipova reka koje, inače, u letnjem periodu više podsećaju na bezazlene potočiće nego na bujične reke koje su u stanju da pričine veliku štetu. Bujice nisu poštedele ni okolna vrnjačka sela Gračac, Podunavce, Vraneše i Novo Selo u kojem se više kuća, radionica, trgovinskih i uslužnih objekata našlo pod vodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Voda se odjednom sručila prema mom domaćinstvu, ni sam ne znam odakle. U jednom trenutku sam pomislio da mi je Zapadna Morava, udaljena nekoliko kilometara, stigla do kućnog praga", komentariše za ovaj medij jedan Novoselac.

Haos u Zapadnoj Srbiji

Šteta je pričinjena na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu, ali su poplavljena i domaćinstva u Zapadnoj Srbiji, gde se situacija ne smiruje u Kosjeriću, piše RINA. Tamo je bez pijaće vode ostalo oko 4.500 stanovnika. Magistralni put Kosjerić - Valjevo je u prekidu zbog vode koja se izlila na put i presekla saobraćaj. Mehanizacija je već na terenu kako bi što pre osposobili taj putni pravac. Loša situacija je i u Lučanima.

Kako upozorava RHMZ, padavine na pojedinim lokalitetima kratkotrajno mogu biti veoma intenzivne uz grad sa većim rizikom i većom čestinom pojave u Vojvodini, zapadnoj i južnoj Srbiji (gde je procenjena ukupna 10-dnevna prosečna količina padavina do polovine juna od 40 do 70 mm, u brdsko-planinskim predelima i do 100 mm). Pljuskovite padavine su vrlo neujednačine po intenzitetu i neravnomerno raspoređene u prostoru, čak i na malim udaljenostima, ali u ovoj raspodeli padavina manje kiše (u smislu čestine i intenziteta) očekuje se na istoku zemlje.

Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.


Tagovi

Poplave Nevreme sa kišom Porast vodostaja Mirko Mihajlović Poplave u Aleksandrovcu Poplave u Kosjeriću Vrnjačka Banja potopljena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...