Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetelački dani
  • 14.07.2019. 16:00

Vojvođanski kosci čuvaju stare običaje

Iako je 21. vek, napretkom u tehnološkom smislu i novim mehanizacijama koje znatno olakšavaju posao poljoprivrednicima, uticao i na brži razvoj poljoprivrede, poljoprivrednici okrenuti tradicionalnoj proizvodnji i dalje čuvaju i pokušavaju da zadrže i takav način proizvodnje.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 102
  • 6
  • 1

Razvojem moderne tehnologije u poljoprivredi, na njivama se retko gde mogu videti proizvođači koji za obradu zemljišta koriste mobe, srpove i kose, jer im nova mehanizacija znatno olakšava posao i takođe i ubrzava proces proizvodnje. Osim što skraćuje samu proizvodnju, otvara mogućnost za proizvodnju mnogo većih količina u kraćem vremenskom periodu. Ipak, postoje i dalje oni koji običaje i tradicionalan način proizvodnje i dalje neguju. U Vojvodini se ti običaji ne zaboravljaju, već se čuvaju i prenose na mlađe naraštaje. 

Održani Žetelački dani kod Zrenjanina

Tradicionalna manifestacija "Žetelački dani" održana je nedavno u Mužiji pored Zrenjanina i to po 36. put zaredom u kojoj su učestvovali žeteoci iz Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

"Mi nastavljamo da negujemo i na neki način da sačuvamo običaje. Sećam se da se dok sam još bio dete, pre četrdesetak godina, isto radilo na mužljanskim njivama. I na mužljanskim ritovima, to pokušavamo da spasimo od zaborava, pokušavamo na neki način da dočaramo sve ono što je krasilo žetvu i košenje”, naveo je Jožef Dabo iz Mužlje.

Žetelački dani neguju i kulinarske običaje

Kroz ovu manifestaciju neguju se i kulinarske tradicije. Učesnici Žetelačkih dana u toku manifestacije pripremaju bogat žetelački doručak kako bi prezentovale mesto iz kog dolaze, ali i podsetile na očuvanje tradicije i običaja.

Domaćice su predstavile svoja kulinarska umeća i jela karakteristična za ovo podneblje. Joca Vuković iz Družijanice predstavila je domaću slaninu od mangulice.

"Domaća mangulica slanina, krompir, luk, pekmez, hleb, kiseline, sve je to domaće", navela je Joca Vuković iz Družijance predstavljajući svoje specijalitete na Žetelačkim danima.

Među vojvođanskim koscima, našla se i jedna žena što nije tako često moguće videti u današnje vreme. "Ja sam od malih nogu učila da kosim. Mene je, dok sam bila mala, tata naučio da kosim. Išla sam sa njim u njivu od malih nogu. Tada sam imala malu kosicu i otac mi je pokazao kako da kosim", opisuje Dorina Gombar.

Običaji su na Žetelačkim danima predstavljeni do kraja pa je dan završen pesmom kao što se ranije u ovo doba godine u žetvu i odlazilo, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Vojvodjanski kosci Žetelački dani Jožef Dabo Joca Vuković Dorina Gombar


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.