Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša
  • 29.11.2021. 07:30

Volkswagen zapošljava ovce i magarce

Ovce kontrolišu vegetaciju na zemljištu gde su postavljene solarne ploče, a magarci imaju ulogu zaštitnika.

Foto: Depositphotos/thaka11
  • 309
  • 111
  • 0

Mnogo je radnika potrebno u fabrikama automobila, ali čini se kako oni ne moraju nužno biti ljudi. Volkswagen-ova fabrika "Chattanooga" u Tenesiju (SAD) saopštila je da osim 4.000 ljudi trenutno zapošljava i stado od 50 ovaca koje pomažu sprovođenju novog solarnog projekta kompanije.

Njihov solarni park izgrađen je još 2013. godine i jedan je od najvećih takvih objekata te kompanije. Solarni sistem od 9,5 megavata osigurava do 12,5 odsto potreba fabrika za električnom energijom tokom proizvodnje, sa 33.600 solarnih modula raspoređenih na 33 hektara pokraj fabrike.

Ali, vratimo se mi na ovce. Solarnim farmama je potrebno čvrsto zemljište, što znači da problem predstavlja erozija zemljišta. Kako bi se to sprečilo, uveliko pomaže trava, ali s obzirom na to da nju treba održavati kako ne bi prerasla solarne ploče, tu sa ispašom uskaču ovce. Osim toga, istovremeno i đubre zemlju, a za razliku od kosilica, uspevaju doći do teško dostupnih mesta.

"Prilagodljiva ispaša efikasan je i isplativ način kontrole vegetacije i minimiziranja rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmera", pojasnio je Loran Šalenberger, vođa projekta za regenerativnu energiju kompanije "Silicon Ranch" koja upravlja solarnom farmom VW-a na kojoj ovce pasu na površini od 6.000 do 11.000 hektara.

Ovce pasu na površini od 6.000 do 11.000 hektara (Foto: VW)

Šalenberger je dodao da ove životinje održavaju travu niskom kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli im pružaju hlad smanjujući toplotni stres leti.

"Regenerativna ispaša može pomoći u pružanju važnih ekoloških prednosti, kao i sekundarnom i stabilnom izvoru prihoda za poljoprivrednike", napomenuo je.

Iz Volkswagen-a navode kako je važno da se za tu ulogu angažuju samo ovce jer koze, koje bi takođe mogle da održavaju travu, imaju tendenciju da skaču na solarne panele i žvaću žice. Međutim, one nisu jedine životinje koje imaju svoj zadatak u Čatanugi. VW takođe zapošljava nekoliko magaraca "spasilaca", čiji je zadatak da ovce upozoravaju na bilo kakve pretnje koje stižu iz divljine.


Tagovi

Volkswagen SAD Ovce Ispaša Solarni park Magarci Koze Kosilice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃