• Zima
  • 13.01.2019. 09:00

Vremenske prilike brinu voćare, sneg štiti ozime žitarice

Zbog lanjskih vremenskih nepogoda, niske temperature su ovih dana uplašile mnoge voćare. Za kulture koje se proizvode pod otvorenim nebom, uprkos niskim temperaturama, stručnjaci kažu za sada nema brige.

Foto: Flickr / Jim Sorbie
  • 117
  • 6
  • 0

Zbog prošlogodišnjih vremenskih nepogoda, niske temperature su ovih dana zabrinule mnoge voćare. Biljke su tokom januara u fazi mirovanja, ali proizvođači se plaše da bi temperaturne oscilacije u februaru, ukoliko bude otopljavanja, pa zatim novog hladnog talasa, mogle loše da utiču na rod.

Većina proizvođača nije dobro zaštitila voćke pre zime

Šljiva je lane dobro rodila i uglavnom završila uglavnom u rakijskim kazanima. Kako prenosi RTS, jabuka je uskladištena, dok malina nije donela očekivan prihod, a berba kupine završena je pre kraja sezone. Iz tih razloga voćari nisu imali dovoljno novca da pripreme voćnjake za ovu zimu. Kako objašnjava Božo Joković direktor zadruge sa sedištem u Arilju, biljke su ušle veoma zaražene i bolesne od dugotrajnih kiša i svega što se dogodilo, u zimski period i veliki minus. Proizvođači ih nisu na odgovarajući način zaštitili tokom jeseni.

Sve češće se pribegava plasteničkoj proizvodnji

U borbi protiv elementarnih nepogoda, srpski poljoprivrednici sve češće pribegavaju plasteničkog proizvodnji. Takav vid zaštite odgovara uzgoju jagoda. Ipak, za proizvodnju cveća neophodno je i grejanje, naročito u Požeškoj kotlini, gde se živa u termometru spušta i dvadesetak stepeni ispod nule.

Proizvođač cveća iz Pilatovića, Radojko Bukvić, naglašava da za 24 sata na temperaturi -20°C potroši se tri do četiri kubika drva i do pola tone uglja. Cvećari pokušavaju da opstanu u poslu, s tim što uvek moraju da se šire sve više i više da bi nadoknadili tu razliku.

Sneg štiti ozime ratarske kulture

Za kulture koje se proizvode pod otvorenim nebom, uprkos niskim temperaturama, stručnjaci kažu za sada nema brige. Savetodavac Milenko Gavilović iz poljoprivredne stručne službe u Užicu ističe da trenutno u tom kraju postoje ozima strna žita, koja su trenutno ispod snežnog pokrivača, obezbeđena od niskih temperatura. Temperatura od -19°C bi bila rizična da je golomrazica i da nema snega. U užičkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi dodaju da je sneg koji je padao na Božić vesnik rodne godine, a da li će tako i biti ostaje da se vidi.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Pročitaj više »

Izvori

RTS


Tagovi

Mraz Zima Zaštita biljaka Voće Šljiva Jabuka Malina Jagoda Cveće Božo Joković Milenko Gavrilović


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve behara i sve cveta... :D