Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FENDT Ideal 8
  • 22.05.2023. 13:30

Za crnu zver na Novosadskom sajmu potrebno je izdvojiti 700.000 evra

Kombajn FENDT sa dva rotora i bunkerom od 17.100 litara najveći je i najskuplji na Novosadskom sajmu.

Foto: Đorđe Lalić
  • 3.284
  • 681
  • 1

Najveći kombajn na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede je FENDT Ideal serije 8 koji se nalaz na štandu firme Inter Agrar. Pogoni ga motor od 536 konjskih snaga, a kako kaže komercijalista ove firme Ilija Prelić, on je tek u nekom srednjem rangu, jer postoji još i Ideal 9 i 10.

"Ima sva automatska moguća podešavanja za izvršavanje bilo koje kulture. Zanimljivo je i da nema jedan, već dva rotora za izvršaj koji su najduži u klasi i bunker kapaciteta 17.100 litara", kaže Prelić i dodaje da je ovde trenutno na sajmu uparen sa Geringhofovim fleks hederom od 12,2 metra. 

Poručen je, kako kaže i adapter za kukuruz od 10 redova, a posebno može da se naruči i heder za suncokret.

Dva rotora, najduža u klasi, čime je povećan njegov učinak

Sa "Terra Control" sistemom za navođenje može da obezbedi savršeno kopiranje svih terena i sa najširim priključcima. Održava konstantnu visinu od zemlje, a pored podešavanja radne visine, može da automatski podesi i brzinu vitla.

Hidraulika diže do pet tona

Takođe ima i jaku hidrauliku. Na Idealu 8, cilindri su prečnika 85 mm i mogu da podignu do pet tona. Konstruisani su tako da mogu da dižu do 1,27 metara visine, a ima i iz dva hidraulična cilindra koji služe za kopiranje terena, do osam stepeni nagiba. 

"Širina hedera je velika, pa to dovodi do manje prohoda i gaženja zemljišta. Ali, moraju da budu ili dupli točkovi ili gusenice, a mi smo se odlučili za gusenice jer je to bolje rešenje za teže uslove jer i kukuruz kada se radio bilo je klizavo, pa bi pneumatici ostavljali veći trag", kaže naš sagovornik i dodaje da je prianjanje bolje, pa samim tim i efikasnije.

Sve se automatski podešava

"Kvalitet izvršaja je mnogo bolji nego kod drugih kombajna, jer Idealom dobijamo čistije i kvalitetnije izvršeno zrno. Jedino što je problem kod njega je transport, pa je potrebno bolje organizovati pretovarne prikolice, kamione i sve ostalo", kaže Prelić.

Automatski se podešava

Ideal 8 ima konkavnu površinu za vršidbu površine 1,66 metara kvadratnih. Doboš je širine 600mm, a njegova brzina se automatski podešava u zavisnosti od brzine vitla, uvek na 70 odsto njegove brzine.

"Ovaj kombajn, sa njegovim mortorom od 12,4 litre zapremine je mali potrošač. Težak je 24 tone i još kada uzmemo masu zrna od oko 14 tona koja stane u njega, dolazimo do težine od skoro 40 tona, što je previše", kaže Prelić i dodaje da je zato ovaj kombajn namenjen kompanijama i velikim gazdinstvima koji obrađuju 500 i više hektara, pa je u zavisnosti od veličine obradive površine i brzina isplativosti drugačija.

Cena kombajna je, kako navodi, oko 700.000 evra sa svom navedenom opremom.


Foto prilog


Tagovi

FENDT IDeal 8 Geringhof heder Ilija Prelić Najveći kombajn Terra Control Najskuplji kombajn Inter Agrar


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva