Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 09.03.2022. 09:00

Za poljoprivrednike 179 dinara dizel, nema više izvoza ulja, brašna i glavnih žitarica

Donosi se odluka da država za poljoprivrednike subvencioniše cenu goriva - na NIS-ovim pumpama ostaće za njih 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi (ilustracija)
  • 10.158
  • 1.538
  • 0

Srbija će zaustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna od četvrtka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV B92, i dodao da će naša zemlja imati dovoljno za sebe i region.

"U Evropi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza i pšenice i brašna, kukuruza takođe, ulja takođe, jer je skočio izvoz 109 odsto. Imaćemo dovoljno", zaključuje Vučić, a prenose Novosti.

Gorivo za poljoprivrednike 179 dinara

Pripremljena je i odluka Vlade o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih država, kako bi se osigurala puna snabdevenost našeg tržišta. Vučić je naveo da je danas cena evro dizela na pumpama 179 dinara po litri, a sutra će u veleprodaji biti 193 dinara, prenosi RTS.

"Država plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osećaju sigurno."

Time bi, kaže, cena evrodizela bila 181 dinara, što bi bilo za samo dva dinara više nego sada.

Takođe se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencioniše cene goriva, na NIS-ovim pumpama za njih će ostati 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Podsetimo, Vlada je Uredbom, koja ističe 13. marta, ograničila maksimalnu cenu evro-dizela na 179, a benzina BMB95  na 171 dinar.

Bez povećanja struje?

On je kazao da će samo za u ovom mesecu država za EPS i Srbijagas morati da izdvoji 150 miliona evra

"Srbija ima najnižu cenu struje, i u ovom trenutku neće biti njenog povećanja, ali je nemoguće da imamo ubedljivo najnižu cenu od zemalja u regionu", izjavio je predsednik Srbije.


Tagovi

Aleksandar Vučić Cene goriva Struja Akzice Carine Zabranjen izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)