Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija u EU
  • 03.06.2021. 16:00

Za ulazak Srbije u EU, polovina propisa odnosi se na poljoprivredu

Vlada Srbije će usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji srpski ministar poljoprivrede očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 160
  • 9
  • 0

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da se polovina propisa koje Srbije mora da usvoji u procesu pristupanja EU odnosi na poljoprivredu, odnosno poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i poglavlje 13 o ribarstvu, piše Beta.

"U procesu pristupanja EU poljoprivreda je jedan od sektora koji je najugroženiji, najosetljiviji i najranjiviji, mislim na poljoprivredne proizvođače, ali će zato korist koja će se desiitu u trenutku usvajanja klastera 5, koji obuhvata i poglavlja 11, 12 i 13, biti neverovatna", kazao je Nedimović u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU.

Najavio je i da će Vlada Srbije usvojiti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da će pomoći proces pristupanja srpske poljoprivrede EU, odnosno usvajanju poglavlja koja se odnose na agrar.

Šta se očekuje od Srbije?

Dokumenta u vezi sa poglavljem 11 poslata su Evropskoj komisiji i da ne očekuje probleme u vezi sa time.

Ono što je trenutno vidljivo na sajtu Ministarstva za evropske integracije u rezultatima skrininga za poglavlje 11 odnosi se na 2015. godinu kada se Republika Srbija prema ocenama Komiteta stalnih predstavnika Saveta nije smatrala spremnom za pregovore o ovom poglavlju i da bi ono moglo da bude otvoreno onda kada EU utvrdi da su sledeća merila ispunjena:

  • Srbija predstavlja Komisiji akcioni plan koji će služiti kao osnova za prenošenje, sprovođenje i primenu pravnih tekovina Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovaj akcioni plan će, između ostalog, obuhvatati i razvoj relevantnih administrativnih kapaciteta, procenu zahtevanih resursa, kao i razvoj Integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema radi pripreme za upravljanje i kontrole poljoprivrednih plaćanja.
  • Srbija je dostavila Komisiji zahtev za poveravanje poslova u vezi sa sprovođenjem budžeta za IPARD II, u skladu sa odredbama Sprovedbene uredbe Komisije 447/2014.

Kao problem Ministarstva poljoprivrede u realizaciji IPARD programa naveo je Nedimović to što zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama.

Ocenio je i da je poglavlje 12 o bezbednosti hrane "najosetljiviji i najteži deo za Ministarstvo poljoprivrede i uradićemo sve da se nakon usvajanja zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda maksimalno otkoči proces".


Tagovi

Srbija Ulazak Poglavlja Poljoprivreda Bezbednost hrane Tržište poljoprivrednih proizvoda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u