Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski uvoz
  • 23.03.2015. 13:00

Zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije?

Rusija ozbiljno razmišlja o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije zbog sumnje na reizvoz voća iz Poljske.

Foto: depositphotos.com
  • 160
  • 6
  • 0

Nakon što je Rusija, kao odgovor Zapadu na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize, zabranila uvoz voća iz zemalja Evropkse unije, čninilo se da Srbija ima izuzetnu priliku da znatno poveća izvoz voća u Rusiju, čime bi poljoprivreda u Srbiji ostvarila znatan napredak.

No, je li Srbija iskoristila tu priliku? Poslednjih nekoliko meseci mediji često pišu o mogućem reizvozu voća iz EU, pri čemu se koriste lažni papiri kako bi se prikazalo da voće stiže iz Srbije. Ukoliko su ti navodi tačni, time se ugrožava Sporazum o slobodnoj trgovini, a to povlači određene posledice.

Stizala upozorenja i domaćih proizvođača

U Rusiji postoji ozbiljna zabrinutost koju je izazvalo povećanje izvoza jabuka iz Srbije. Kako navodi agencija RIA, postoji i mogućnost da Rusija u potpunosti zabrani uvoz voća iz Srbije, jer se sumnja da Srbija manipulira reizvoz voća, čije je poreklo najverovatnije, Poljska. Na mogućnost manipulacije reizvozom upozorili su i neki domaći proizvođači, koji su izrazili sumnju da se pod imenom Srbije u Rusiju izvozi voće inostranog porekla, što im direktno šteti. Sumnja se da Srbija učestvuje u nelegalnoj trgovini jabuka, kruški, kupusa, kao i ostalog povrća.

Rasim Ljajić, ministar trgovine Republike Srbije, smatra kako Srbija nema razloga za zabrinutost, a koliko je u pravu, videćemo u narednih 10 dana, kada bi Srbija Rusiji trebala ponuditi odgovore na konkretna pitanja u ovom slučaju. Ako se to ne dogodi, Rusija bi mogla zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, što bi, veruje se, Srbiji nanelo veliku štetu.

Konačna odluka još se čeka

Ostaje još da se vidi konkretan ishod ove priče, no ne možemo da ne postavimo pitanje: Je li ovo Srbiji bilo potrebno? Dugoročno gledano, poljoprivreda je otvaranjem ovakve prilike za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju mogla ostvariti vrlo pristojne rezultate. Sada se čini da je ta prilika i ostala samo prilika, koja se nije pretvorila u unosnu realizaciju, a poljoprivrednici u Srbiji još su se jednom uzalud ponadali dobroj priči koja će im pomoći u napretku.

Foto: depositphotos.com; alyada


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Rusija Sankcije Ukrajinska kriza Povećanje izvoza jabuka Uvoz voća Domaći proizvođači Poljska Rasim Ljajić Šteta Poljoprivreda Kruške Kupus Povrće Reizvoz Sporazum o slobodnoj trgovini

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]