Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Vojvodine
  • 17.07.2019. 14:00

Zadružna jabuka uz pomoć Komore na severu Afrike

Privredna komora Vojvodine pružiće asistenciju Zadružnom savezu Vojvodine u plasmanu poljoprivredno - prehrambenih proizvoda na međunarodnom tržištu, a pre svega u zemljama severne Afrike. Dogovori o plasmanu jabuke u Egipat i Maroko, u toku.

Foto: Đorđe Simović
  • 132
  • 5
  • 0

Zadružni savez Vojvodine, sa tradicijom od 140 godina i Privredna komora Vojvodine, koja beleži vek postojanja, sarađuju decenijama. Nakon potpisanog Sporazuma o saradnji ove dve institucije, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov kaže da poslovnu saradnju proširuju, pre svega, sa ciljem da otvore nova tržišta a uz asistenciju Privredne komore Vojvodine.
"Sada nam je prioritet da pronađemo nova tržišta za naše zadruge, članice Zadružnog saveza Vojvodine. Mi sve možemo da proizvedemo. Naše članice okrenule su se visoko intenzivnim zasadima, voću i povrću. Neophodna su nam nova tržišta u Egiptu, Maroku, Kini i Rusiji. To možemo da uradimo u saradnji nas, Pokrajinske Vlade i Privredne komore Vojvodine", kaže Jovanov. 

Zadrugari nisu mogli plasirati jabuke

Inicijalno, ova tema otvorena je pre četiri meseca, kada su se zadrugari Novog Slankamena našli u problemu zbog nemogućnosti plasmana gotovo 7.000 tona jabuka. Tada je predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević ponudio pomoć zadrugarima u plasmanu jabuke na tržišta severne Afrike. Pre svega Egipta i Maroka. Kako kaže, pregovori ovog tipa nisu nimalo laki a uz to su i dugotrajni.

"Egipat je izuzetno zainteresovan. Kvalitet naših jabuka im odgovara. Međutim, oni imaju carine na našu jabuku od 20%. I naš ambasador posvetio se tome da uz jabuke iz Grčke i Poljske i naše se nađu na tamošnjem tržištu. Mogu da kažem, da koliko ažurno pregovaramo o žitu, to je slučaj i sa jabukama. Zato puno očekujemo od sajmova u Kairu i Mumbaju. Mlad, agilan, ambasador Maroka, radi sve što je u njegovoj moći da se jabuka iz Srbije nađe na tržištu njegove zemlje. Nakon poslovnog foruma sa Tunisom, očekujemo dobre rezultate i u toj zemlji. Važno je otvarati nova tržišta jer, dugoročno, nema perspektive za našu jabuku na tržištu Rusije", objašnjava Vučurević.

Pokrajinska vlada podržava plasman na inostranom tržištu

Uz predstavnike ZSV i PKV i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kaže da će pokrajinska Vlada sve učiniti što je u njenoj moći da što više proizvoda završi u inostranstvu. S tim u vezi, Radojević je sa delegacijom predstavnika zemljoradničkih zadruga boravio na Kipru. Konstatuje da je u prethodnim godinama to tržište gotovo u potpunosti bilo zanemareno, a da pri tom, tamo godišnje boravi četiri miliona turista. 

Kada je reč o pomoći, Vuk Radojević kaže da od 2017. godine zadruge mogu da se prijave za bespovratan novac na sve konkurse sekretarijata. Najavio je da će pokrajinski sekretarijat za Regionalni razvoj preko Razvojne agencije Vojvodine za zemljoradničke zadruge izdvojiti 50 miliona dinara. "Konkusom će biti obuhvaćena oprema i sistemi za preciznu poljoprivredu kao i oprema za prerađivačku industriju, odnosno, oprema za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda", kaže Radojević. Prema njegovim rečima, neophodno afirmisati zemljoradničko zadrugarstvo pa je u srednje poljoprivredne škole uveden taj predmet, kako bi se ova oblast afirmisala među mladima.


Tagovi

Inostrano tržište Privredna Komora Srbije Zemljoradničko zadrugarstvo Izvoz jabuka Vuk Radojević Radislav Jovanov Boško Vučurević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃