Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.03.2021. 14:00

Zakonom o klimatskim promenama do smanjenja emisije štetnih gasova

Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona, koji je zatim upućen Skupštini Srbije u dalju proceduru.

Foto: Bigstock/jokerpro production
  • 75
  • 6
  • 0

Uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, najznačajniji su efekti koje će doneti usvajanje zakona o klimatskim promenama, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona, koji je zatim upućen Skupštini Srbije u dalju proceduru.

"Po njegovom usvajanju, dobićemo pravni okvir za dalje korake kojima je cilj da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i da se brže prilagođavamo izmenjenim klimatskim uslovima. To je naš cilj i jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije, kao i osnova zelene i cirkularne ekonomije", rekla je Vujovićeva.

Strategija niskougljeničnog razvoja u naredne dve godine

Takođe, naglasila je da je Predlog zakona o klimatskim promenama rezultat saradnje i zalaganja svih nadležnih resora u Vladi. Predlog zakona predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog propisa.

Njegovim usvajanjem ispunićemo obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i sporazuma iz Pariza.

Predloženim zakonom Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.


Tagovi

Klimatske promene Štetni gasovi Zakon Irena Vujović


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Turšija, najčešće pripremljena zimnica i najstarija medju receptima. Priprema se od različitog povrća i konzumira se tokom čitave zime uz brojna jela.