Pretraživanje tekstova
Zanatska piva prave se za svoju dušu, a ukoliko je u planu zarada, potrebno je poznavanje tržišta, rad i edukacija.
Tradicija ispijanja piva u Srbiji je duga, a osim velikih pivara, sve više se javlja i onih manjih, zanatskih. Ova piva prave se po jedinstvenom receptu svakog pivara, kombinujući ukuse. Jedan od njih je i Siniša Nikolić iz Bečeja.
Ideju je dobio nakon što je posetio "Susret kućnih pivara" u Beogradu. Nakon degustacije nekoliko desetina piva, najviše mu se dopala kombinacija đumbir, rendana kora narandže i grejpfrut. Krenuo je u sopstvenu proizvodnju sa kapacitetom od 20 litara. Prvo i drugi pivo je bacio, a nakon konsultovanja sa onima koji imaju više iskustva - uspeo je.
"Pivo se pravi od četiri sastojka: vode, ječmenog slada, pivskog kvasca i hmelja, a oplemenjuje se voćem i začinima. Izgleda jednostavno, međutim, nije baš tako. Ima i tu niz tajni, a kada se pivo skuva, neophodno je da odleži 45 do 55 dana. Tek tada je spremno za konzumaciju u svom punom ukus", rekao je Nikolić za Dnevnik.
Danas ima kapacitet od oko 70 litara, a pivo kuva dva puta mesečno, za svoju dušu i prijatelje. Smatra da onaj ko želi da zaradi, mora da radi 10 sati svakoga dana na ovome, da posećuje manifestacije, da se edukuje i da ulaže.
Foto: Martin Garrido / Flickr
Izvori
Tagovi
Zanatsko pivo Bečej Siniša Nikolić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..