Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sprečeno krijumčarenje ptica
  • 03.12.2019. 15:00

Zaštićeni papagaji i paunovi u džakovima za šut

Carinici su 1. decembra 2019. godine na prelazu Srpska Crnja, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno CITES Konvencijom.

Foto: Uprava Carina
  • 149
  • 6
  • 0

Žive ptice su pronađene prilikom kontrole automobila "mercedes benc“ rumunske registracije, kojim je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji. Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave, putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga.

Prilikom kontrole, ispostavilo se da nisu govorili istinu, jer je najpre na zadnjem sedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom, pronađen kavez sa deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao "mali i veliki Aleksandar", među kojima dva primerka pripadaju zaštićenoj vrsti, saopštila je Uprava Carina. 

Potom je takođe na zadnjem sedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sedišta pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus).

Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsulatacije sa "Grupom za Cites" Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilite zoološkog vrta Palić, a protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.


Izvori

Uprava Carina


Tagovi

Uprava carine Šverc ptica Zaštićene vrste Papagaji Indijski paunovi Prekršajni postupak


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]