Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rode
  • 26.04.2023. 10:30
  • Nišavski okrug, Donje Međurovo

Zašto je Donje Međurovo ponelo titulu - "Niško selo roda"?

Zašto su odabrale baš Donje Međurovo, nepoznanica je i za ornitologe, a meštani veruju da je zato što su oni dobri ljudi.

Foto: FB/Donje Međurovo (Nenad Stojkov)
  • 142
  • 31
  • 0

Svako selo duž Južne Morave može da se pohvali bar jednim parom belih roda, ali jedino Donje Međurovo kod Niša broji čak 15 gnezda, prenose Večernje novosti. Ima ih na banderama, drveću, trafostanicama, krovovima. Svake godine u ovo selo se doseljava najveća populacija ovih ptica južno od Save i Dunava, pa je od meštana potekla inicijativa da ponese naziv "niško selo roda".

Zašto su odabrale baš Donje Međurovo, nepoznanica je i za ornitologe, a meštani veruju da je zato što su oni dobri ljudi. Navikli su na ove posebne stanare i brinu se o njima, pa kada je loše vreme, "serviraju" im ribu ili lavore vode da se okrepe.

"Svake godine imamo sve više gnezda, a nadamo se da ćemo sada imati bar još par-dva više. Volim ih jer dolaze iz Afrike, izdaleka. Stalno im popravljam gnezda, kao da su se pripitomile ovde pored mene. Više od 20 godina imamo ova gnezda ispred kuće. Bude ih nekoliko, pa ih vetar obori, a mi napravimo druga. I one uvek dolaze kod nas", kaže Slaviša Nikolić.

Imaju i komšije

Gnezda belih roda u ovom selu imaju i specifičnost, jer ispod njih žive španski vrapci, još jedna vrsta ptica selica retka za Srbiju.

"Ispod gotovo svakog gnezda imamo kolonije španskih vrabaca. To je veoma retka vrsta za Srbiju. Na jugu je češća, a na severu Srbije gotovo da je nema", kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Bele rode su u svoja stara gnezda počele da se vraćaju u martu, a na putu ih prate mnoge nedaće.

Prelaze hiljade kilometara da bi došle ovde (Foto; Depositphoto/stockadrik)

"One obično dolaze iz centralne Afrike i prelaze hiljade kilometara da bi došle ovde. Na tom putu imaju prepreke i od ljudi i od prirode, poput lovaca na Bliskom istoku ili jakog nevremena", kaže Marković i dodaje da je veliki problem i stradanje od elektrokucije, udara struje, jer su rode velike ptice i mogu lako da dodirnu električne žice.

u Srbiji preko 1.200 parova?

Iz Društvu za zaštitu i proučavanje ptica kažu da su bele rode u mnogim evropskim državama danas dosta proređena vrsta, a da ih u nekim njihovim prirodnim staništima nažalost više uopšte nema, preneo je Danas.

Ipak, populacija roda koje se gnezde u Srbiji je prilično stabilna i broji od 1.200 do 1.400 parova, kažu u Društvu.

Kako kaže Branimir Brstina u ulozi Milenka u seriji Vratiće se rode: "Svako ide tamo gde misli da će mu biti bolje, i rode su sigurno tamo gde im je bolje. Gde su rode, tu je dobro." Tako da, ima nešto dobro u Donjem Međurovu što privlači ove ptice.


Tagovi

Bele rode Donje Međurovo Niško selo roda Slaviša Nikolić Španski vrapci Elektrokucija Slobodan Marković Društvo za zaštitu ptica Proređena vrsta


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva