• Victoria Logistic
  • 18.05.2018. 16:15

Zašto je važno terminsko trgovanje uljaricama?

"Na ovaj način smo pre dva meseca počeli da trgujemo sa uljanom repicom, a sa sojom kada je počela setva. Cenu suncokreta ćemo objaviti za nekoliko dana kada budemo videli ukupne površine pod ovom uljaricom", kaže direktorica marketinga Natalija Kurjak.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.223
  • 61
  • 0

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu kompanija Victoria Logistic održala je sastanak sa svojim partnerima. Cilj je bio razmena informacija "sa terena" o aktuelnom stanju useva uljarica, tj. soje, suncokreta i uljane repice. Victoria Logistic je spona između proizvođača i njihovih prerađivača fabrika Soja protein i Victoria oil. Takođe, partnerima je predočena spremnost kompanije za predstojeći otkup uljane repice, pošto će žetva početi za otprilike mesec dana.

Šta podrazumeva terminska kupovina uljarica?

Možda je kao najvažniji deo sastanka bio razgovor o termiskoj kupovini uljarica. Victoria Logistic uljarice terminski kupuje već tri godine, a o specifičnostima ovog trgovanja više smo saznali od direktorice marketinga Natalije Kurjak:

"Terminska kupovina uljarica podrazumeva da svakoga dana proizvođačima nudimo određenu cenu za soju i uljanu repicu. Na ovaj način smo pre dva meseca počeli da trgujemo sa uljanom repicom, a sa sojom kada je počela setva. Cenu suncokreta ćemo objaviti za nekoliko dana kada budemo videli ukupne površine pod ovom uljaricom. Time proizvođači mogu da minimiziraju svoje rizike, pošto znamo da su u žetvi cene niže".

Moderniji način upravljanja proizvodnjom

Sagovornica kaže da proizvođač, zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija i ukrštanju cena na berzi u Brazilu, Argentini, SAD, Parizu, Budimpešti ili u Rumuniji, može da proceni koja bi cena soje mogla da bude kada žetva bude na pragu:

Soja
Sojom se trgovalo kada je počela setva (Foto: Vedran Stapić)

"Zahvaljujući tome što je u međuvremenu dobio novac, poljoprivrednik može da finansira druge aktivnosti. Sa druge strane, i nama je važno da znamo sa kojom količinom roba radimo, da bi unapred prodali našu prerađivačku priču, bez obzira da li je u pitanju ulje uljane repice, soje ili suncokreta. Uvek je bilo i biće onih kojima odgovara ona tzv. akontna cena, koja je neka ponderisana cena u vreme žetve. To je još jedno rešenja koje možemo da ponudimo proizvođačima. Međutim, želimo da podstaknemo naše partnere da na moderniji način upravljaju svojom proizvodnjom, a to se za ove tri godine pokazalo kao efikasno".

Sankcionisanje narušavanja tržišnih odnosa

Natalija Kurjak kaže da je dobro to što je država u Nacrtu zakona o robnim berzama predvidela kažnjavanje pojedinaca koji, kako je rekla, mešetare na tržištu: "Dešava se da neko na osnovu 12 tona trgovanja objavi informaciju da je cena visoka, a ona apsolutno nije realna. Na kraju krajeva, ako je cena dobra, zašto ta osoba nije prodala celu proizvodnju. Informacija se objavi i napravi totalni haos bez realne osnove. Sada ćemo konačno doći do toga da bude sankcionisan onaj koji naruši tržišne odnose".

Trogodišnja praksa u kompaniji Victorija Logistic je pokazala da se terminskom trgovinom pre svega bave veći proizvođači, a oni manji se opredeljuju za akontnu cenu. Kada je reč o eventualnom problemu nemogućnosti isporuka uljarica, Natalija Kurjak kaže da u ekstremnim godinama partnerima omogućavaju reprogram obaveza.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Natalija Kurjak Viktoria Logisitc Soja Suncokret Uljana repica Terminska kupovina uljarica Soja protein Victoria oil Nacrt zakona o robnim berzama


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner