Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DAN
  • 23.05.2023. 09:00

Zašto nema dovoljno mladih agrarnih novinara?

Došli smo do zaključka da urednici i redakcije suviše dugo drže mlade kolege, koji su spremni da se uhvate u koštac sa našim zanatom, u statusu honoranog saradnika, kaže Jasna Bajšanski ispred Društva agrarnih novinara.

Foto: Depositphoto/macor
  • 121
  • 64
  • 0

Ove godine se obeležava 20 godina od osnivanja Društva agrarnih novinara Vojvodine, koje je svoj rad započelo na Sajmu poljoprivrede, sada davne, 2003 godine. Broj članova se prepolovio od tada, a razloge je istakla sadašnja predsednica društva Jasna Bajšanski. Starije generacije su se penzionisale ili upokojile, a od mladih "slaba vajda".

"Problem je što nema dovoljno mladih kolega i koleginica u agrarnim redakcijama. Došli smo do zaključka da urednici i redakcije suviše dugo drže mlade kolege, koji su spremni da se uhvate u koštac sa našim zanatom, u statusu honoranog saradnika. Tako da su oni prinuđeni, bez obzira na sav njihov entuzijazam, posle izvesnog vremena da napuste taj posao i počnu da se bave nečim drugim", rekla je Bajšanski.

Na konferenciji agrarnih novinara (foto: J. Kuzmić)

Osim toga, istakla je da poljoprivreda za mlade novinare "nije atraktivna", kao ni novinarski tereni tog tipa.

Govornik konferencije je bio i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica koji je "prve korake" iz oblasti poljoprivrede napravio uz tekstove agrarnih žurnalista

"Naši tereni su njive, voćnjaci, štale i sve ostalo, ali ja verujem da će mladi shvatiti značaj proizvodnje hrane i same poljoprivrede."

Šta je u stvari precizna poljoprivreda?

Da bi očuvali prehrambene resurse, "uletela je" precizna poljoprivreda u priču, te spoznajući ovu povezanost, Društvo je svoju konferenciju posvetilo upravo ovoj tematici.

Holandski ataše o preciznoj poljoprivredi

"Precizna poljoprivreda ne može da se gleda, žargonski rečeno 'kao srebrni metak', ali nije ni lažno obećanje. Ona predstavlja dosta teškog i napornog rada u pravcu razvijanja novih tehnologija. Mi se u Holandiji nosimo sa izazovima, tako što ulažemo u znanje", rekao je ataše za poljopriovredu Kraljevine Holandije Koen van Gineken.


Tagovi

Agrarni novinari Društvo agrarnih novinara Jasna Bajšanski Koen Gineken Precizna poljoprivreda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner