Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza
  • 07.12.2022. 12:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Južni Banat

Završena analiza vode i zemljišta u Južnom Banatu - podaci ohrabrujući

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo rađene su analize na prisustvo 278 pesticida u zemljištu i vodi, dok su na temišvarskom Univerzitetu analizirali prisustvo toksičnih metala.

Foto: Depositphoto/microgen (ilustracija)
  • 74
  • 24
  • 0

Zavod za javno zdravlje Pančevo i Univerzitet prirodnih nauka "Kralj Mihaj Prvi Rumunski" učestvovali su u projektu "Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa", koje je finansirano iz fonda EU. Kako kažu iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo na svom Fejsbuk profilu, tema projekta je uticaj poljoprivrede i antropogenih aktivnosti na prirodne resurse, prevashodno na vodotokove i zemljište u regionu Južnog Banata i Temišvara.

Članovi projektnog tima su tokom poslednjih godinu dana redovno uzimali uzorke vode i zemljišta u regionu Južnog Banata. U okviru projekta završena je i analiza prikupljenih uzoraka.

Štetni metali ne prelaze dozvoljene granice

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo rađene su analize na prisustvo 278 pesticida u zemljištu i vodi, dok su na temišvarskom Univerzitetu analizirali prisustvo toksičnih metala, prenose Večernje novosti. Utvrđeno je da ne prelaze dozvoljene granice koje su propisale EU i Srbija, a kako istraživači navode, ohrabrujući podatak je što je njihova koncentracija i znatno niža od propisanih vrednosti.

Od 278 analiziranih vrsta pesticida, u južnobanatskim vodama prisutno ih je manje od 20, od kojih su samo dva zakonski regulisani. U zemljištu, s druge strane uočeno je prisustvo većeg broja pesticida u odnosu na vodu, ali je i taj broj višestruko niži od dozvoljenog, rekao je naučni saradnik na Biološkom fakultetu i rukovodilac istraživanja u ovom projektu Nenad Zarić.

U Banatu zadovoljavajući rezultati

Voda je uzorkovana jednom mesečno, a zemljište jednom u svakom godišnjem dobu. Da nema većih odstupanja kada je reč o korišćenju hemikalija u oba dela Banata potvrdili su i rezultati.

Voda je uzorkovana jednom mesečno (Foto: Dorijan Vučinac)

"Razlika je samo u dva insekticida, koji su detektovani u našim vodama, a u rumunskim ne, jer je u Rumuniji zabranjena njihova upotreba na jestivim biljkama", pojasnio je Zarić.

U cilju održivosti i korišćenja prirodnih resursa, kao i proizvodnje zdrave hrane biće objavljena knjiga smernica, koja će sadržati sve podatke o uočenom stanju na terenu, i savete ratarima kako da ubuduće tretiraju svoje useve i kojim pesticidima.


Tagovi

Projekat Zavod za javno zdravje Pančevo Uzorci vode Uzorci zemjišta Južni Banat Nenad Zarić Pesticidi Toksični metali


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ako ste mislili da je ovo obična voda, varate se! Ovo je sok od matičnjaka koji ima snažno antivirusno dejstvo, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sanira grčeve u stomaku, reguliše probavu i koristi se protiv nesanice. Da li želite rec... Više [+]