Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodostaj
  • 19.08.2022. 16:30

Zbog plovnosti Dunava ugrožena snabdevenost naftnim derivatima?

Srpsko tržište se u najvećoj meri snabdeva derivatima iz Rafinerije u Pančevu, ali jedan ozbiljan deo se doprema iz uvoza. Ukoliko njega nema, snabdevenost može biti ugrožena, rekao je Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 93
  • 49
  • 0

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je Dunav u Srbiji plovan, ali da je za snabdevanje derivatima važno da li može da se plovi od luke utovara do luke istovara. Ističe da barže sa naftnim derivatima trenutno ni prazne ne mogu da pređu preko nekih tačaka na Dunavu, prenosi RTS.

"Brojne barže i brodovi koji nose derivate nafte za Srbiju su zarobljeni, sa jedne strane prema Konstanci jer se delom Dunava u Rumuniji i Bugarskoj ne može ploviti", navodi Mićović za Javni servis.

Prema podacima RHMZ-a, vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna dva dana, zatim porasta.

Ističe da su pojedina plovila zarobljena i prema Budimpešti jer i u Mađarskoj postoji jedna tačka koja nije plovna.

"Srpsko tržište se u najvećoj meri snabdeva derivatima iz Rafinerije u Pančevu, ali jedan ozbiljan deo se doprema iz uvoza. Ukoliko njega nema, snabdevenost može biti ugrožena."

Inače, kako piše Tanjug, Vlada Srbije je na sednici donela izmenjenu odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana.


Tagovi

Naftni derivati Tomislav Mićović Plovnost Dunava Snabdevanje Barže


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...