• Kraljevačka pijaca
  • 12.01.2016. 18:00

Zelenu pijacu ugrožavaju supermarketi

Postoji izreka da ako želite da vidite kakav je stvarni život nekog grada, posetite njegovu pijacu. Pojava velikog broja trgovinskih lanaca i piljara, uticala je na smanjenje tržišne konkurentnosti pijačnih prodavaca. Usled smanjene kupovne moći, kupci daju prednost nižoj ceni u odnosu na kvalitet, svežinu i poreklo proizvoda.

Foto: pijacakv.rs/pijace/
  • 465
  • 197
  • 0

Pijaca u Kraljevu važila je za najveću i najbolje snabdevenu u regionu, gde su se sučeljavale ponuda i tražnja velikog broja raznih proizvoda iz okolnih gradova. Pojava sve većeg broja trgovinskih lanaca sa jedne strane i pad životnog standarda sa druge, doprineli su da poljoprivredni prozvodi na pijaci budu cenovno nekonkurentni. O trenutnom stanju na zelenoj pijaci i faktorima koji su uticali na promenu tražnje prodavci imaju identično mišljenje.

Kupci su uglavnom penzioneri

Žaklina Petrović iz Vrbe, na kraljevačkoj pijaci prodaje dve godine. Kada uporedi ovu godinu u odnosu na prethodnu, kada je počela da prodaje, kaže da se obim prodaje prepolovio. "Kupci na pijaci su uglavnom penzioneri. Najveća gužva na pijaci je kada se primi penzija. Osetno je više naroda nego inače. Živimo od penzionera", objašnjava Žaklina. Pad tražnje na pijaci izazvan je pojavom velikog broja supermarketa i piljara, u kojima su sveži poljoprivredni proizvodi jeftiniji. Ako se uporede kvalitet i cena proizvoda na pijaci i u prodavnicama, Žaklina smatra: "Pored toga što je na pijaci roba svežija, a u prodavnicama stoji i po deset dana, cena je presudna. Većina kupaca ne posvećuje pažnju kvalitetu namirnica, samo da je jeftino. U prodavnicama se uglavnom prodaje uvezeno, dok na pijaci pored uvezenih, ima i domaćih proizvoda".

Kraljevačka pijaca
Raznovrsna ponuda na kraljevačkoj pijaci

Žaklina trenutno prodaje povrće po sledećim cenama: beli pasulj 250din/kg, a šareni 300din/kg, luk (crveni i crni) po ceni od 70din/kg, kupus 80din/kg, praziluk 70din/kg, jaja 12din/kom, ajvar 400din/tegla, kukuruzno brašno 80din/kg. "Za vreme praznika najviše su se prodavali pasulj, kukuruzno brašno i orasi, koje sam sve prodala. Zimi prodaja ide slabije, pa manje proizvoda i donosim, zbog smrzavanja. Sada u prodavnicama nema kupusa, ima ga samo na pijaci, pa je i cena u porastu", komentira Žaklina trenutne cene.

Loši uslovi prodaje

Pasulj na Kraljevačkoj pijaci
Pasulj na kraljevačkoj pijaci

Postoji izreka da ako želite da vidite kakav je stvarni život nekog grada, posetite njegovu pijacu. Na kraljevačkoj pijaci prodavci su različite starosti i obrazovanja, ima i poljoprivrednih proizvođača, ali većinom su preprodavci, odnosno trgovci, a kako kažu to i kupci znaju. Zajedničko svima je da svako ko prodaje na pijaci, nema drugog izlaza i da bi odmah radio nešto drugo da može.

Aleksandar Lukić, koji je završio višu elektrotehničku, na pijaci prodaje oko 7-8 godina. Njegova tezga se nalazi pored Žaklinine i ima sličan asortiman proizvoda. Prema njegovom mišljenju, pored pojave supermarketa i drugih vrsta trgovina, u kojima su sveži poljoprivredni proizvodi dostupni na svakom uglu i u svako doba dana, još jedan razlog za smanjenu tražnju na pijaci su uslovi prodaje. "Kada bi pijaca bila zatvorena, osvetljena i čistija, svakako bi bilo i više kupaca. Sneg se topi, svuda kaplje i sliva se. Ovde ne može mnogo da se zaradi, ali drugog posla nema. Čekam treće dete, nemam izbora, moram da radim. Ove godine je cena zakupa tezge poskupela za 10%. Cene zakupa tezgi zavise od pozicije. Tezge u prvim redovima, pored glavnog prolaza su najskuplje", objašnjava Lukić.

Tezga bake Ljiljane
Tezga bake Ljiljane

Baka Ljiljana Milinković, na pijaci prodaje oko 40 godina.

"Ove godine su orasi dobro rodili, prodajem ih duplo jeftinije u odnosu na prošlu. A i da ti kažem nešto - prazni su novčanici. Ljudi nemaju para. Kada pogledam sada unazad, nekada se bolje živelo, letovala sam tri puta i ako živim na selu", kaže baka Ljiljana. Ona jaja prodaje za 10 dinara, beli luk za 700 din/kg, rakiju za 500 din/l, orahe za 600din/kg.

Foto: pijacakv.rs/pijace/


Tagovi

Zelena pijaca Kraljevo Žaklina Petrović Aleksandar Lukić Ljiljana Milinković Penzioneri Supermarketi Piljare Tezge Zakup


Autorka

Julijana Radenković

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvol'te na suve sljive :)