Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 07.03.2019. 17:00
  • Brisel

Žene su kamen temeljac poljoprivrede i zaslužuju veću podršku

U Evropskom parlamentu, uoči Međunarodnog dana žena, održana je konferencija s koje je upućen poziv Evropskoj uniji i državama članicama na bolje prepoznavanje i podršku velikog doprinosa žena ruralnoj Evropi.

Foto: Bigstockphoto/kf872
  • 170
  • 7
  • 0

Na konferenciji koja je organizovana povodom Međunarodnog dana žena upućen je poziv Evropskoj uniji i državama članicama na bolju procenu izazova s kojima se suočavaju seoske žene te bolje prepoznavanje i podršku njihovog velikog doprinosa ruralnoj Evropi.

Čak 96 odsto poljoprivrednih gazdinstava u Evropskoj uniji čine porodična poljoprivredna gazdinstva, dok žene upravljaju sa svega 30 odsto poljoprivrednih gazdinstva. Ipak, žene u poljoprivredi imaju mnogo veće uloge nego što pokazuje službena statistika.

Generalni sekretar COPA-COGECA Peka Pesonen (Pekka Pesonen) rekao je da "su svojim angažmanom u lokalnim udruženjima, opštinskim većima i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, žene postale kamen temeljac poljoprivrede. Velik broj vrhunskih projekata vođeni su od strane žena poljoprivrednica. To nas treba ispunjavati ponosom te bismo to trebali promovisati kako bismo inspirisali druge. Generacijska obnova je glavni izazov evropskih poljoprivrednih udruženja. Zbog toga trebamo više žena i muškaraca poljoprivrednika!

Svi govornici slažu se da se žene poljoprivrednice suočavaju sa specifičnim preprekama kada žele započeti poljoprivredne aktivnosti te ispaštaju zbog opšteg smanjenja lokalnih javnih usluga. Prezentujući ishode globalnog istraživanja kojem je cilj bio pronaći glavne prepreke s kojima se žene poljoprivrednice suočavaju, predstavnica Kancearije za poljoprivredu u DowDuPont-u, Klara Serano (Clara Serrano), istakla je da u Evropi, 68% žena poljoprivrednica smatra kako je polna diskriminacija problem u poljoprivredi. "67% žena poljoprivrednica u Evropi koje su učestvovale u anketi smatra kako je podizanje svesti javnosti o polnoj diskriminaciji u poljoprivredi i agronomiji ključno za uklanjanje prepreka ka jednakosti", rekla je Serano. 


Tagovi

Dan žena Seoske žene EU parlament


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić