Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vesnik proleća
  • 15.01.2024. 10:30
  • Šumadijski okrug, Topola

Zima je gotova - kažu visibabe?

Napolju "steže" minus, ali visibabe se ne daju.

Foto: Toppress
  • 81
  • 72
  • 0

Već nekoliko godina u Šumadiji za Novu godinu i Božić procvetaju visibabe, pa je tako bilo i ovaj put. Početkom prošle sedmice u domaćinstvu Lazarević zabelele su se visibabe baš u vreme kada su stigle i prve pahulje, piše Toppress.

"Prošle zime su cvetale nešto ranije već za Novu godinu uveliko su cvetale, a ove godine par dana su kasnile pa evo za Božić su se rascvetale. Stigao nam je i sneg koji ih je prekrio ali to njima nije smetalo, takođe je ostalo i još po neki cvet hrizanteme pa ovih dana uživamo u njihovoj lepoti iako napolju steže minus", kaže Vera Lazarević za ovaj medij.

Verine visibabe

Inače, ovo nije prvi slučaj ovogodišnjeg cvetanja vesnika proleća, kada se ne očekuje. Kako je pisao Telegraf, u Beogradu je već drugog januara stiglo proleće! Čitateljka ovog medija zatekla ih je u svojoj baštici.

Prema objašnjenju iz Politike, ova biljka pripada porodici sunovrata, postoji više od 20 vrsta, koje se razlikuju po veličini, obliku i izgledu, šari na cvetu i periodu cvetanja. Stručni naziv visibabe, Galanthus, potiče od grčkih reči gala i anthos što znači mleko i cvet - mlečno cveće. Narodni naziv je verovatno dobila zbog cveta koji je pognut poput stare babe.


Tagovi

Visibabe Vesnik proleća Kraj zime Vera Lazarević Narodni naziv Cvetanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...