Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje sorti
  • 07.01.2024. 15:00

Znate li ko je "kraljica prosa" - spasila je vredne sorte?

Uspela je da sačuva veliki broj tradicionalnih i retkih sorti prosa i pirinča, obučila je mnoge žene poljoprivrednice da uzgajaju i prerađuju proso.

Foto: Screenshot/Facebook
  • 57
  • 45
  • 0

Indijka Raimati Giuria, koju nazivaju "kraljicom prosa", jedinstvena je ličnost. Ova žena je uspela da sačuva retke sorte ove žitarice i obuči stotine žena da je uzgajaju, izveštava Better India.

Sačuvala mnogo vrednih sorti

U zabačenom indijskom selu Koraput, u Odiši, Raimati se posvetila uzgajanju i očuvanju ove biljke. Na nedavno održanom samitu G20 pozvana je da obeleži Međunarodnu godinu prosa.

Rođena je i odrasla u poljoprivrednoj porodici, školu je rano prestala da pohađa, a od malena je bila zainteresovana za uzgajanje useva. Pored 30 sorti, odgovorna je i za očuvanje 72 tradicionalne sorte riže. Danas uzgaja proso na četiri hektara poljoprivrednog zemljišta. Tokom godina, usvojila je bolju tehnologiju i naučne metode uzgoja kako bi poboljšala prinos i kvalitet uzgoja. 

Obučava žene poljoprivrednice

Uzgoj bio je za Raminati izuzetno iskustvo koje je dovelo do toga da predvodi grupu za pomoć ženama poljoprivrednicama i prerađivačima. One ga prerađuju u proizvode sa većom vrednošću, kao što su pakore i ladus, koje prodaju na lokalnom tržištu.

Udružila se s neprofitnom organizacijom sa sedištem u Čenaiju, "MS Swaminathan Research Foundation" (MSSRF), koja ima za cilj da promoviše strategije za ekonomski rast i poveća zapošljavanje siromašnih žena u ruralnim područjima. Sada obučava još 2.500 farmera u svom selu da usvoje tehnike uzgoja prosa.

Odigrala je ključnu ulogu u osnivanju škole na farmi u svom selu donirajući zemlju svojih predaka. Od 2012. godine aktivno obučava ljude da se bave uzgojem prosa na naučni način i ostvaruju bolji prihod uz dodatnu vrednost. Za svoj rad, Raimati je na državnom nivou dobila naziv "kraljica prosa". Nagrađena je nagradom za najboljeg farmera od strane ICAR - IISWC, Sunabeda 2016. godine, i nagradom za najboljeg farmera na Festivalu tradicionalne hrane koju je dodijelio TATA Steel, Nuamundi 2018. godine.

Zašto uzgajaju proso?

Prednost ove žitarice je što može uspevati na siromašnom zemljištu, otporan je na klimatske promene i sušu, a veoma tolerantan prema bolestima i štetočinama.

Manje od tri odsto globalne trgovine žitaricama otpada na proso, što znači da može povećati udeo i poboljšati raznolikost globalnog prehrambenog sistema. Njegova proizvodnja je održiva i igra značajnu ulogu u borbi protiv gladi. Za žene u Indiji, koje imaju male površine, može biti dodatni izvor prihoda.

Naslovna fotografija: Screenshot/Facebook/Department of Agriculture & Farmers' Empowerment


Tagovi

Indija Kraljica prosa Očuvanje sorti Sorte prosa Raimati Giuria


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]