Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Logotip EU kvaliteta
  • 07.06.2017. 18:30

Znate li koje su oznake kvaliteta EU proizvoda?

Tri logotipa garantuju kvalitet i autentičnost proizvoda. Znate li o kojima je reč?

  • 929
  • 33
  • 0

Prepoznajete li oznake kvaliteta proizvoda Evropske unije? Naime, kako objašnjavaju iz Evropske komisije, tri logotipa potvrđuju specifičnost tradicije i kvalitete hrane, poljoprivrednih proizvoda i vina, aromatizovanih vina i napitaka proizvedenih u Evropskoj uniji ili u drugim zemljama.

Dva od tri logotipa - zaštićena oznaka porekla (PDO) i zaštićena oznaka geografskog porekla (PGI) - imaju specifičnu vezu s regionom iz koje potiče proizvod, dok treći - tradicionalna oznaka posebnosti (TSG) - ističe tradicionalni proizvodni proces.

Prehrambeni proizvodi ispunjavaju uslove za sva tri logotipa: PDO, PGI i TSG. Vino za PDO i PGI dok su alkoholna pića i aromatizovana vina kvalifikovana za PGI.

Sprečavanje zloupotrebe

Kroz logotip, potrošači mogu lako da prepoznaju tradicionalne kvalitetne proizvode i da imaju poverenje da je reč o autentičnom proizvodu u smislu regionalnog porekla ili tradicionalne proizvodnje. Zaista, kao i pružanje korisnog marketinškog alata u Evropskoj uniji i na drugim tržištima, registracija pod tim programima daje proizvođačima pravnu zaštitu od imitacije/kopiranja ili zloupotrebe naziva proizvoda, objašnjava ec.europa.eu.

U prilogu pogledajte i video Evropske komisije.


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!