Njegova mašina za zadimljavanje voćnjaka može da poveća temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, taman kada su blagi minusi, da ga održava u plusu.
Ono što je za kajsiju ali i drugo voće, kobno su temperature u minusu. Dok je drvo u cvetu, za jednu noć niske temperature mogu da nanese štetu kompletnom rodu. Ali, Zoltan Lener iz Ruskog Sela kod Kikinde je pokušao da na svom zasadu na hektaru površine, sa 420 stabala primeni jednu meru uz pomoć svog izuma - "Zmaja".
Njegov patent za zadimljavanje, poput "klimatske mašine", povećava temparaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, pa kada su mali minusi, ona voćnjak održava u plusu.
Da bi spasio svoj zasad, on je ranije dimio tako što je išao do svake druge-treće voćke, prinosio bale i palio, pa bi se dešavalo da vetar duva u kontra smeru, da treba da se prebacuju bale ili su se javljali neki drugi problemi. Zato je razmišljao o jednostavnijem rešenju, do kojeg je kasnije i došao.
Najveći deo ove mašine čini ložište u koje se ubacuju bale, koje se zatim pale.
"Sa prednje strane se nalazi turbina, koja ne gura, već vuče dim koji se stvara u sistemu, jer je sve zatvoreno, pa nema kiseonika. Zbog toga dimi, a ne gori. Sa druge strane se kroz jednu rupu u istom smeru gura, i dim se onda usmerava prema voćki. I sve to je na točkovima", kaže naš sagovornik dodajući da se tu stvaraju velike vrućine pa točkovi treba da budi puni, da se ne bi istopili.
"Temperature u ložištu su oko 80 stepeni Celzijusa, možda i više, ali taj dim je dovoljan da u cvetu ne može da smrzne kada je napolju minus pet ili minus šest stepeni Celzijusa", kaže Lener i navodi da dim dovodi temperaturu do nule.
Princip rada je jednostavan, sa traktorom i mašinom se uđe u voćnjak i prolazi između redova dok temperatura ne pređe u plus. Operacija je onda završena, jer za više od toga nema potrebe.
Foto prilog
Tagovi
Autor