Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibube
  • 16.10.2023. 10:30

Smrdibube zapravo nisu opasne?

Iako su specifičnog izgleda i izuzetno neprijatnog mirisa, više izazivaju stres nego što nanose stvarnu štetu. Njihov glavni izazov se ogleda u poljoprivredi, dok su za ljude uglavnom bezopasne.

Foto: Depositphoto/imagebrokermicrostock
  • 430
  • 116
  • 1

Ovaj insekt, poznat po neprijatnom mirisu i svojoj invazivnoj prirodi, doseljava se u sve većem broju. Bez obzira na svoj zlobni glas, smrdibube zapravo nisu toliko opasne koliko se čini, pišu Knjaževačke.

Ovi insekti, poznati i kao smrdljivi martin, mogu se pronaći gotovo svuda, a često se "uvoze" u domove putem veša koji se suši napolju. Iako su domaći insekti u ovim krajevima, najbrojnije populacije su invazivne vrste.

Najproblematičnije su dve registrovane vrste: mramorna smrdibuba i etiopska zelena smrdibuba. Iako su specifičnog izgleda i izuzetno neprijatnog mirisa, više izazivaju stres nego što nanose stvarnu štetu. Njihov glavni izazov se ogleda u poljoprivredi, dok su za ljude uglavnom bezopasne.

Za sada, najefikasnija rešenja u borbi protiv smrdibuba su fizičke prepreke i upotreba hemijskih sredstava za dezinsekciju.

Smrdibube u kući: Kako sprečiti ulazak?

Međutim, kako smo ranije pisali, ovih insekata možete se osloboditi mrežicama i komarnicima, preparatima od belog i crvenog luka, sapunicom marsejskog (kalijumovog) sapuna, nanom ili mačijom travom. Postoje i mnogobrojni gotovi preparati na bazi biljaka koji imaju repelentnu ulogu, odnosno svojim mirisom ih odbijaju. Dovoljno je da balkone, terase i okvire prozora i vrata poprskate takvim sredstvima.


Tagovi

Smrdibube Mramorna stenica Etiopska zelena smrdibuba Štete u poljoprivredi Prirodni repelenti Opasnost po ljude


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao