Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Futoški kupus
  • 28.11.2013. 09:40

30 tona kupusa na poklon

Rajko Gligorić iz Futoga, poklonit će radije 30 tona kupusa siromašnima, nego preprodavačima

  • 869
  • 122
  • 0

Rajko Gligorić iz Futoga, pokloniće radije 30 tona kupusa siromašnima, nego preprodavačima, ali pod uslovom da dođu organizovano i da sami obave posao berbe. Na ovakav potez se odlučio jer mu se, kako kaže, ne isplati plaćati radnike kako bi onda kupus prodao preprodavačima.

Predlaže stoga, da se ljudi organizuju preko sindikata i dođu na njegovu njivu seći kupus. Ne želi gledati kako drugi zarađuju na njegovom proizvodu, dok su drugi gladni. Prema njegovim rečima, za jutro zemlje pod kupusom treba uložiti oko 1.000 evra, a za toliko ga ne može prodati, iako je njegov kupus izuzetno cenjen.

Gligorić ističe i da mu neprestano zvoni telefon i da se mnogi raspituju kako mogu doći do besplatnog kupusa. Najviše zovu pojedinci koji žele doći i nasjeći si kupusa koliko im treba, ali Rajko nažalost nema vremena da svakog od njih vodi do njive i zato predlaže da se organizuju.

Preprodavači nude 2-3 dinara za kilogram. Kada bi kupus prodao, s te njive bi kaže, u najboljem slučaju zaradio 15.000 dinara za pet tona. A da bi samo platio radnike, potrebno mu je do 7.000 dinara. Kupus bi mogao prodavati i u drugim mestima, no gorivo je skupo i ne isplati se, ističe Gligorić. Na tržištu je sada i mnogo kupusa pa su cene na veliko znatno pale.

Još jedan problem je i taj što njihov futoški kupus nije zaštićen i brendiran. Zbog toga u mnogim selima koriste Futoške seme, ali bez futoške zemlje, kažu, nema ni pravog futoškog kupusa. Tone i tone lažnog proizvoda prodaje se u Bezdanu i Pančevu. Kiseli kupus izvozi se u mnoge zemlje Evrope i u Australiju. Prodaja je organizovana, a proizvođači smatraju da to treba učiniti i sa svežim kupusom kako bi se spasila ovogodišnja prozvodnja cenjenog futoškog kupusa.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Futog Kupus Poklon Preprodavači Rajko Gligorić Izvoz Kiseli kupus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.