Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 11.11.2017. 10:30

Bela trulež belog luka

Bela trulež belog luka razvija se tokom čitave vegetacije, ali može da se javi i tokom čuvanja čenova.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.049
  • 55
  • 0

Bela trulež belog luka (koju uzrokuje Sclerotium cepivorum) razvija se tokom čitave vegetacije. Međutim, može da se pojavi i u skladištu. Štete mogu da budu velike.

Infekcija tokom vegetacije belog luka

Ukoliko se bela trulež javi posle sadnje i nicanja, dolazi do potpunog propadanja biljaka. One venu i suše se. Koren i donji deo mladih lukovica truli, a mogu biti prekriveni gustom micelijom patogena. Uočavaju se sitna crna, okruglasta telašca, koja predstavljaju sklerocije parazita (stvrdnute micelije).

"Zaražene biljke zaostaju u porastu, donje lišće žuti od vrha prema osnovi, nekrotira i propada", objašnjava na sajtu PSSS Zoran Panajotović, dipl. inž zaštite bilja.

Infekcija prilikom čuvanja belog luka

Tokom čuvanja glavica belog luka ne mogu se uočiti vidljivi simptomi bolesti. Tek ukoliko ih pritisnemo, možemo da osetimo da su čenovi meki. Kad se skinu ovojni listići, jasno se uočava beličasta prevlaka sa sklerocijama. Obolele lukovice se ne raspadaju, nego vremenom očvrsnu i munificiraju se.

Biljke su zaražne preko korena

Gljiva se u vidu sklerocija održava u zemljištu i biljnim ostacima najmanje četiri do pet godina. One se aktiviraju samo u prisustvu korenovog sistema luka, koji svojim izlučevinama stimuliše njihovo klijanje.

"Infekciona micelija prodire u biljku direktno preko korena, najčešće zaražavajući mlade biljke. Zaraženi koren truli i propada. U zaraženom biljnom tkivu formiraju se sklerocije, koje služe za konzervaciju parazita", kaže Panajotović.

Zaštita od bele truleži

U borbi protiv ove bolesti, najvažnija je prevencija. To se pre svega odnosi na plodored, u trajanju od pet do osam godina, kao i na sakupljanje i uništavanje biljnih ostataka

"Za sadnju luka koristiti isključivo zdrave čenove, dezinfikovane zaprašivanjem preparatima na bazi tirama", savetuje Zoran Panajotović.

Foto: PIS Vojvodina


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zoran Panajotović Beli luk Bela trulež Sclerotium cepivorum Zaštita povrća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.