Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 14.09.2018. 10:00

Biznis ideja: Plastenik najisplativiji za početnike

Kolika su ulaganja za proizvodnju zelene salate i zašto spanać donosi dobru zaradu, saznajte u tekstu!

Foto: Pixabay / StockSnap
  • 16.511
  • 181
  • 0

Ukoliko želite da započnete posao u povrtarstvu, ne morate da čekate proleće. Već sada možete da zasadite spanać, rotkvu ili zelenu salatu, koja donosi duplo veći profit od uloženog. O tome ste mogli da pročitate u našem tekstu Brzorastuće povrće - posejte u septembru, jedite već u oktobru. Sada vam donosimo računicu!

Zelena salata najisplativija

Poznavaoci tvrde da je najisplativije napraviti plastenik. On omogućava bogatu proizvodnju, a ulaganja nisu velika. Jesenja proizvodnja traje od polovine avgusta, pa sve do polovine septembra. Povrće koje stiže u kasnu jesen ili rano proleće postiže veliku cenu. Kako piše Blic, biznis sa zelenom salatom je najisplativiji za sve one koji žele da započnu sopstveni povrtarski posao. Za početak će vam biti dovoljna površina od 20 ari i suma od oko 1.000 evra. Ukoliko godina bude dobra, od prodaje salate sa te površine zaradićete i do 2.000 evra.

"Salata koja je posađena u septembru, već do polovine oktobra bude spremna za prodaju. Na površini od 20 ari bude oko 35.000 sadnica. Ako računate da ćete imati oko 30.000 onih koje ćete moći da prodate po ceni od 15 dinara za kilogram, imaćete bruto 450.000 dinara. Od toga čisto može da vam ostane polovina, a to je nekih 2.000 evra. Plus vam za narednih par godina ostaju kontejneri i malč folija. Tako da će sledeće godine biti znatno manje ulaganja od tih 1.000 evra", kaže povrtar sa dugogodišnjim iskustvom Vladimir Batočanin iz Počekovine kod Trstenika.

Plastenik može da se napravi za 300 evra

Primetno je da je sve veći broj malih proizvođača povrća. Mnogi od njih su ostali bez posla i potražili drugi način da obezbede egzistenciju. Kako kaže Milovan Lišanin iz Obrve kod Kraljeva, povrtarstvo ne zahteva veliko iskustvo, a uvek je tu pomoć interneta. Donosi svoje viđenje ulaganja:

"Za repromaterijal i nema nekog posebnog ulaganja. Plastenik je za početak moguće i improvizovati. Onaj od 20 metara, sa najlonom i lukovima na kojima će stajati, može da se napravi za svega 300 evra. Semena takođe nisu skupa. Pa ako te prve godine bude zarade, onda bi moglo da se uloži u veće i ozbiljnije plastenike".

Spanać: Uložiš 25, zaradiš 75

Spanać je povrće koje može da obezbedi dobar profit, ukoliko mu vremenski uslovi budu pogodovali. Naime, na uloženih 25 dinara za kilogram spanaća, može da se zaradi 75 dinara.

"Od setve do sečenja spanaća prolazi od 45 do 90 dana, u zavisnosti od temperatura u plasteniku. Za razliku od salate, on se probirno bere. Otkidaju se najveći listovi, a najmlađi dozrevaju. Ima proizvođača koji puste da spanać u potpunosti izraste pa ga pokose. Takva je uglavnom, proizvodnja na otvorenom polju. Nažalost, spanać ima veliki problem sa korovima, pošto se seje, a ne gaji se iz rasada", istakao je Dragutin Milosavljević iz okoline Čačka.


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Plastenik Povrće Zelena salata Spanać Brzorastuće povrće Profit Biznis ideja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.