Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvekle
  • 04.08.2017. 16:00

Cvekla - sejanje, berba i upotreba

Cvekla je povrće čiji koren najviše koristimo. Međutim, i list je izuzetno hranjiv. Berbu možete da obavljate sve do zimskih meseci.

Foto: Tatjana Suhajček
  • 5.038
  • 73
  • 0

Cvekla (lat. Beta vulgaris) je povrće koje najviše uzgajamo zbog njenog sočnog, rumenog korena, koji ima višestruka hranjiva i lekovita svojstva.

Kao i svo ostalo korenasto povrće, cvekla voli bogata, rastresita i propusna zemljišta, kako bi mogla da razvije koren. Možete je sejati od proleća, pa do sredine leta. Ukoliko želite da imate više berbi, možete je sejati na svakih nekoliko sedmica.

Potapanje semena u vodi ubrzava klijanje

Pre sejanja, kako biste ubrzali klijanje, seme možete potopiti na nekoliko sati u toplu vodu ili ostaviti potopljeno u vodi noć pre sejanja. U početnoj fazi razvoja treba joj dosta vlage, dok kasnije nema velike zahteve prema količine vode. Seje se plitko, do 2 cm i u razmaku od oko 10 cm.

Berba može ići sve do zimskih meseci, što je i zgodno ukoliko nemate gde da je skladištite, jer je možete brati po potrebi. U bašti se slaže sa mahunarkama, kupusnjačama i sa lukom. Nemojte je sejati zajedno sa kulturama iz iste porodice.

Hranjivost i lekovitost cvekle

U prehrani se danas najviše koristi koren, za koji gotovo svako od nas zna da pomaže u lečenju anemije, a najveća iskoristivost vitamina i minerala je ukoliko je konzumiramo svežu. Pored konzumiranja u svežem stanju, cveklu kuvamo i kiselimo. Bogata je kalcijumom, fluorom, gvožđem, kalijumom, kobaltom i vitaminom B12. Dobra je u jačanju imunog sistema organizma, deluje protivupalno, a dobro utiče na rad želudca, creva i žuči i regulisanju niskog krvnog pritiska.

Cveklu možete čuvati na hladnom i tamnom mestu, u vlažnom pesku, a možete je nakon kuvanja čuvati i u zamrzivaču i do 10 meseci.

List cvekle - izuzetno ukusan i hranjiv

Nekada se cvekla uzgajala isključivo zbog listova, koje mi danas najvećim delom odbacujemo, što je velika šteta. Listovi su dosta bogati gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, manganom, i tako dalje. Pored minerala, ne izostaju ni vitamini: C, A, B, K i E, te folna kiselina.

Lišće je jako ukusno, pa ukoliko ste ljubitelj lisnatog povrća, naročito blitve i spanaća, lišće cvekle obavezno uvrstite u svoj redovni jelovnik. Možete ga koristiti i sirovo u salatama ili dodavati varivima.

Foto: Tatjana Suhajček


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]