Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljute papričice
  • 16.02.2024. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać

Da li su ljute papričice zdrave?

Samo jedan zalogaj ljute papričice stvara utisak da nam usta gore, oči peckaju i suze, ali dok mnogi obožavaju taj osećaj "vatrenog zadovoljstva" drugi su obazrivi prikom korišćenja ovog začina koji se smatra veoma zdravim.

Foto: Zoran Preradović
  • 350
  • 49
  • 0

Raznovrsna hrana koju tokom dana jedemo različito utiče na naš organizam. Taj uticaj može biti gotovo neprimetan, ali određena hrana može izazvati gorčinu, ljutinu što je individualna stvar. Ljuta hrana može da izaziva poseban osećaj i reakciju onog trenutka kada je stavimo u usta, njeni sastojci jednostavno peckaju i žare, često se pojavljuje i crvenilo, ali i suze u očima.

Svima koji su bar jednom u životu zagrizli ljutu papričicu ova priča je dobro poznata. Oni koji vole ljuto uživaju jedući ljutu i začinjenu hranu, dok oni koji to ne vole često se pitaju zašto i kako neko može da jede takvu hranu, a samo po sebi se nameće i pitanje da li je za naš organizam štetna ili korisna.

Ljute, a zdrave

Za velike ljubitelje izrazito ljutih jela smatraju se Meksikanci, Indijci, Mađari koji svoj obrok ne mogu da zamisle bez ljutih papričica i to onih naljućih. Bez obzira što jednostavno rečeno odmah izazivaju vatru u ustima ljute papričice se odavno smatraju zdravim začinom, a njihovo glavno bioaktivno jedinjenje kapsaicin ima i neka jedinstvena svojstva.

Ovaj vatreni sastojak vezuje se za receptore bola, izaziva peckanje, ali ne uzrokuje prave opekotine i kako tvrde stručnjaci ima mnoge koristi po zdravlje.

Nije samo ljuto, nego i zdravo

Kako potvrđuju istorijski podaci znali su to i stari Asteci i Maje pre više hiljada godina, a danas nakon mnogobrojnih ispitivanja i istraživanja to potpisuje i savremena medicina. Znači, kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i lekovita svojstva. Ljuta papričica je moćan analgetik i stimulans cirkulacije, deluju antiinflamatorno, poboljšava kardiovaskularni sistem, ljuti ukus utiče na apetit i poboljšava probavu i jača imunitet. S obzirom na lekovita svojstva i bogatstvo minerala i vitamina koristi se u farmaciji i često je sastavni deo gelova, krema i flastera protiv hroničnih bolova.

Veliki ljubitelji ljutih papričica znaju da postoji skala za merenje ljutine paprika, a to je Skovilova skala koja meri količinu kapsaicina.

Specijalitet samo za prave gurmane

Više od sedamdeset vrsta ljutih papričica u svom plasteniku uzgaja Zoran Preradović iz Kaća. Za sve prave gurmane koji su spremni za ljuti izazov na tanjiru priprema prave poslastice od najljućih karolina riper i habanero do blago ljutih halapenjo papričica.

Papričice mogu da se beru i golom rukom, ali da se strogo vodi računa da plod ne pukne

"Prošle godine sam imao više od 800 struka, to je veoma zahvalna biljka, svaka je drugačija i ima plodove različitih boja i naravno ljutine. Za neke smo morali organizovati degustaciju i pozvali smo ljude koji vole ekstremno ljute da nam to i potvrde", rekao nam je Preradović uz objašnjenje da papričice mogu da se beru i golom rukom, ali da se strogo vodi računa da plod ne pukne i tako ne dospe do lica ili očiju.   

Naš sagovornik kaže da mnogi ljudi traže tek ubrane koje mogu ostati sveže i dve nedelje, ali da je on otišao korak dalje i priprema ljuti ajvar, sos i različite vrste umaka kao i tucanu i mlevenu najljuću papriku. Sve to radi u posebnoj prostoriji i za taj posao koristi noževe, posude, mlinove koje zbog ljutine paprika ne koristi u druge svrhe.  

Potrebna je posebna priprema pre pravljenja sosa i ajvara

"Kada pripremamo sos ili ajvar, kada kuvamo ili pečemo paprike obavezno koristimo rukavice i maske kako bi se zaštitilo celo lice, a kada mlevenu presipamo u ambalažu moramo dobro paziti da u prostoriji nema ni daška promaje, u protivnom udisali bi smo taj ekstremno ljuti prah", rekao nam je naš sagovornik i dodao da pored takvih koje izazivaju znojenje i suze u očima ima i blažu varijantu, a to je halapenjo papričica koja daje savršeno pikantni ukus jelima.

Ključ je u umerenosti

Treba napomenuti da većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus hrane i da pored toga što je ljuta paprika lekovita, nema potrebe za preterivanjem jer i u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina.

"Ne treba ni preterivati"

Preporuka je da oni koji imaju osetljiv stomak i koji nisu izgradili toleranciju postepeno uvode ljute namirnice u ishranu kako ne bi došlo do preopterećenja ogranizma.


Tagovi

Ljute papričice Zoran Preradović Karolina riper Habanero Halapenjo Kapsaicin Skovilova skala


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.