Velika količina zelene mase negativno utiče na rast, razvoj i plodonošenje, a donji listovi prvi oboljevaju.
Mnogo je pitanja da li sa paradajza treba uklanjati listove, zašto se to radi, kakav je efekat i slično. Često možete videti ogoljene stabljike u većem ili manjem obimu.
Dodatne nedoumice su što postoje dva tipa paradajza. Indeterminantni koji se odnose na sorte i hibride koji imaju neprekinut rast u visinu, kojima je potrebna armatura, i determinantni, kojima se rast prekida i formiraju žbun, uglavnom je industrijski.
Mnogim uzgajivačima još uvek nije jasno da li se radi o potrebi ili hiru. Postupak je prvenstveno vezan za indeterminantne sorte i hibride, a ima niz prednosti.
Kako bi biljka postigla svoj maksimalni rast, razvoj i prinos ona mora formirati najmanje 18 listova. Na stablu se prvo javljaju oni, a zatim cvetne drške, plodonosne etaže. Između njih se obrazuju listovi, obično tri.
Grmu paradajza treba osigurati prozračnost i sprečiti zagušenje. Previše vegetativne mase povećava vlažnost unutar grma, površina listova se sporije suši, veća je opasnost od pojave bolesti i napada štetočina, plodovi su sitniji, biljna hraniva se troše na formiranje lišća, a ne plodova.
Kako bi se to sprečilo uklanjaju se listovi i zaperci u cilju formiranja jednog ili dva stabla.
Prvi korak je uklanjanje donjih listova. Oni padaju na površinu zemlje i leže na tlu. Za vreme kiše ili kod navodnjavanja ostaju mokri i na njima se pojavljuju prvi znaci oboljenja, posebno plamenjače. Sa uklanjanjem ne treba žuriti. Suviše rano uklanjanje, posebno na tek presađenim biljkama, može izazvati prekid i zaostajanje u rastu. Svako otkidanje je stres i ne treba odjednom ukloniti više njih, najviše dva do tri u toku sedmice. Ne treba se strogo držati ovog uopštenog pravila, potrebno je pratiti situaciju i njihov izgled.
Obično se s ovom merom počinje kad se plodovi formiraju, vežu i postaju svetlo obojeni, odnosno kada počne dozrevanje. U "normalnim" godinama tada je intenzivna pojava plamenjače. Uklanjaju se listovi ispod plodne grane. Obično se ostavi onaj na poziciji ispod grane, jer pospešuje zrenje.
Za otkidanje listova izbegavajte tmurno vreme, kišu ili popodnevne vrućine. Posle otkidanja primenite preventivne preparate, poput rastvora mleka, kako bi sprečili infekcije kroz nastale rane.
U slučaju da se na plodovima primeti trulež vrhova treba izbegavati ovu aktivnost.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka