Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenke
  • 15.01.2024. 16:30
  • Pčinjski okrug, Ribince, Vranje

Dane iz Vranja: Za pečenke sa Islanda ne treba ni gram šećera

U pakovanju koje je platio 6.000 dinara bilo je ukupno 250 semenki ove vrste pečenke. Na njivi ih je zasadio 15. aprila i sa svakog korena ubrao po dva ploda teška u proseku od pet do sedam kilograma.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.818
  • 395
  • 2

Slobodan Dane Đorđević iz sela Ribince kod Vranja, punih 40 godina na svom imanju proizvodi pečenke (tikve, duleke). Ovu biljku je dugo gajio kao međuusev u kukuruzu, a kada je na pijaci, zbog njenih lekovitih svojstava, porasla potražnja za njom počeo je polako da povećava površine pod ovom kuluturom. Otuda je prošle godine ubrao deset prepunih traktorskih prikolica pečenki koje je u kontinuitetu prodavao mušterijama na pijaci, ali i vlasnicima dvaju marketa u Vranju i u Vladičinom Hanu. 

Tragao za semenom najbolje 

Tokom proteklih godina on je intenzivno tragao i za semenom pečenke od koje će redovno da dobije željene prinose i koja će da ima najbolju prođu kod kupaca. Iako je uvek imao dosta kupaca za postojeće on je nastavio i dalje da traga želeći da svojim mušterijama ponudi najbolji proizvod. Tako je na proleće prošle godine odlučio da zasadi seme bele pečenke koje je u našu zemlju stiglo iz Islanda.

"U pakovanje koje sam platio 6.000 dinara bilo je ukupno 250 semenki. Na njivi sam ih zasadio 15. aprila, a sa svakog izraslog korena sam na jesen ubrao po dva ploda koja su u proseku težila od pet do sedam kilograma", priča zadovoljno Dane ističući da je u startu bio uveren da će one odlično da uspeju na njegovom imanju koje se nalazi pored reke Južne Morave, a gde dominira peskovito zemljište.

Plodovi od pet do sedam kilograma

Nije ni moglo drugačije da se desi jer je pomoću moćne mehanizacije koju poseduje odlično pripremio zemljište za sadnju i gde nimalo nije štedeo na đubrivu. Instalirao je i sistem za navodnjavanje kap po kap tako da rezultati nisu izostali.

"Sve zasađene semenke su nikle, a kada sam video da je koren zametnuo po dva ploda znao sam da je reč o izuzetno kvalitetnom semenu. I sistem kap po kap je u sušnim mesecima odradio svoje tako da sam na kraju dobio fantastične plodove", ističe naš sagovornik i naglašava da svoj zasad pečenki nije tretirao zaštitnim sredstvima jer je tokom čitave sezone bio u odličnom zdravstvenom stanju.

Zbog toga su svi njegovi plodovi stigli za berbu već 1. oktobra, tako da nije bio u situaciji ni jedan da ostavi na njivi na dozrevanje. Sve ubrane pečenke, njih 480, ostavio je mesec dana ispred kuće da se na oskudnom oktobarskom suncu oslobode viška vlage, a kada su krenuli prvi jači mrazevi uneo ih je u podrum gde se temperatura nikada ne spušta ispod nule.

Sto dinara za kilogram

Prve plodove je na vranjsku pijacu izneo na prodaju već početkom novembra meseca. Njena narandžasta boja puna B vitamina, kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, odmah je privukla kupce uprkos tome što je prodavao po ceni od 100 dinara za kilogram. Đorđević je svoje kupce obavestio da im je ovoga puta ponudio preslatku pečenku koju je proizveo od semena koje je došlo iz Islanda i da prilikom pripremanja ne moraju da dodaju ni gram šećera. Zbog toga su njegovi kupci u početku bili veoma obazrivi prilikom kupovine, ali kada su probali njene plodove odmah su došli po još.

"Ako prodaja ide ovako dobro i nadalje verujem da ću do proleća sve proizvedene pečenke prodati na pijaci. Odustao sam od prodaje marketima jer oni nude duplo manju cenu, što se nama proizvođačima nikako ne isplati", kaže ribinčki povrtar.

Prilikom pripremanja nema potreba da se dodaje ni gram šećera

Videći koliko su tražene njegove pečenke neki proizvođači su kod njega već rezervisali seme za narednu proizvodnu sezonu. Svima njima će on izaći u susret jer se ne boji konkurencije.

"Mnogi se iznenade kada vide koliko su semenke ove vrste pečenke male. Neki čak pitaju da li su one zaista od nje, a kada dobiju moju potvrdu, odlaze kućama u nadi da će naredne sezone i oni na svojoj njivi dobiti dobar prinos", ističe na kraju Đorđević.


Foto prilog


Tagovi

Pečenke Seme sa Islanda Slobodan Dane Đorđević Prodaja na pijaci Navodnajvanje tikve Cena pečenki


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.