Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva paprika
  • 23.09.2022. 16:30
  • Jablanički okrug, Donja Lokošnica, Leskovac

Donja Lokošnica: U "carstvu paprika nizača" desetine hiljada venaca

Oko 250 domaćinstava u Lokošnici uzgajalo je ove godine pomenutu papriku na 150 hektara, a očekuju da od ovogodišnjeg roda dobiju oko 200 tona mlevene i "gruvane", kao i značajnije količine suve koja se koristi za punjenje.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 575
  • 84
  • 0

Berba paprika u Donjoj Lokošnici kraj Leskovca u punom je jeku, a na zidovima kuća sve je više ručno nizanih venaca tog povrća. Lokošnica je nadaleko poznata po proizvodnji autohtone sorte paprike koju nazivaju "nizača", "šilja" ili "kozji rog" i po tome što papriku suše nanizanu na vence. Tokom jeseni, meštani okače na desetine hiljada venaca na zidove svojih kuća, a skidaju ih tokom zime, zbog pripreme mlevene ili "gruvane" začinske paprike.

Niko tačno ne zna kada je u ovom mestu krenula proizvodnja "nizače", ali meštani tvrde da je to bilo još u vreme Turaka. Tradicija uzgajanja, ali i ručnog nizanja venaca se prenosi sa koleno na koleno i gotovo da nema domaćinstva koje se time ne bavi.

Suve punjene paprike - do pravog ukusa važno pravilno sušenje

Oko 250 domaćinstava u Lokošnici uzgajalo je ove godine pomenutu papriku na 150 hektara, a očekuju da od ovogodišnjeg roda dobiju oko 200 tona mlevene i "gruvane", kao i značajnije količine suve koja se koristi za punjenje.

"Sušna godina, ali nismo nezadovoljni"

Predrag Kostić iz Lokošnice kazao je za Agroklub da je on četvrta generacija u svojoj porodici koja se bavi uzgajanjem ovog povrća.

"Moja cela porodica je uključena u proizvodnju, supruga i ja, dvojica sinova i snaja. Ove godine smo je zasadili na hektar i po zemlje. Rod ove godine nije bio najbolji jer je godina bila sušna, ali nismo nezadovoljni", istakao je naš sagovornik.

Uključena cela porodica

Prema njegovim rečima, "šilja" nije mnogo zahtevna i ne traži mnogo prskanja zaštitnim sredstvima.

"Nije tako 'nežna' kao paprika koju sadimo zbog pripreme ajvara. Od nje takođe može da se priprema ajvar i veoma je ukusan, ali nije tako izdašna kao neke druge mesnate sorte."

Nizanje lakše od branja

Njegova supruga Gordana Kostić rekla je da sve žene u Lokošnici nižu papriku, da to znaju i muškarci, ali da se oni uglavnom bave nekim drugim poslovima poput prevoza, utovara i istovara ovog crvenog povrća.

"Počela sam sa 15 godina da nižem vence, nije tako težak posao, lakši je od branja paprike. Ova godina je bila sušna, ali imaćemo dosta venaca, 1.800 do 2.000 sigurno", rekla je Kostićeva.

Sve žene u Lokošnici znaju da nižu vence

Za nizanje jednog venca, kaže, potrebno joj je oko sedam, osam minuta, a na pitanje koliko će joj vremena biti potrebno da naniže onu dovezenu iz njive u prepunoj traktorskoj prikolici, odgovorila je: "Ne mnogo, biće to začas".

"Posla oko paprike imamo tokom čitave godine. U martu sejemo papriku, kad rasad poraste presađujemo ga u njivu, zalivamo, đubrimo, okopavamo. Na jesen beremo, nižemo. Tokom zime skidamo sa venaca, čistimo, meljemo ili "tučemo" i tek onda nam predstoji posao oko prodaje", izjavila je naša sagovornica.

Ona je kazala da deo začinske prodaju u svom kraju, ali dobar deo njen suprug vozi i prodaje na pijacama u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji. Ostali meštani, dodala je, takođe se snalaze za prodaju jer nema organizovanog otkupa.

Ulaganja u proizvodnju

Predsednik Mesne zajednice Donja Lokošnica Milan Stojanović istakao je da paprika koja se uzgaja u ataru tog sela ne uspeva ni na jednom drugom mestu u Srbiji, zbog čega je selo poznato kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

"Prošle godine je u selu osnovana zadruga "Koziji rog" i pokušaćemo da preko nje osavremenimo proizvodnju, a da ne izgubimo na kvalitetu proizvoda. Pokušaćemo da dobijemo sušare i mašine za pakovanje mlevene paprike, kako bi proizvođačima olakšali dobijanje gotovog proizvoda", rekao je Stojanović.

Od sadnje, berbe, nizanja, do prodaje

U Lokošnici ili "Crvenom selu" kako ga mnogi nazivaju i ove godine je organizovana manifestacija "Dani paprike" i to šesnaesta po redu. Ovi Dani su prilika da se meštani druže i zabave, da proizvođači pokažu svoje najbolje proizvode, da se žene i devojke iz tog sela nadmeću u brzom nizanju i da čitavo selo pokaže da je carstvo paprike.

Za manje od dva minuta - 50 plodova na jednom vencu

Za najboljeg proizvođača "nizače" ili "kozijeg roga" proglašen je Novica Kostić. A u takmičenju u nizanju paprika pobedila Jovana Kostić koja je uspela da 50 paprika naniže za svega jedan minut i 38 sekundi. Najmlađa učesnica takmičenja bila je četrnaestogodišnja Mila Stamenković, kojoj je to bilo drugo učešće u nadmetanju.  

Crveno selo - Donja Lokošnica

Lokošnicu i "Dane paprike" i ove godine posetio je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva među njima i veliki broj novinara. Meštani ističu da je to što oni rade zanimljivo medijima sa svih kontinenata, a sa ponosom podsećaju da se Lokošnica našla i u emisiji o Srbiji koju je nedavno emitovala "Nacionalna geografija".


Foto prilog


Tagovi

Donja Lokošnica Crveno selo Predrag Kostić Gordana Kostić Sušenje paprike Venci paprike Nizanje venaca Mlevena začinska paprika Milan Stojanović


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D