Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenici
  • 09.02.2017. 12:30

Hidroponija za veći prinos

Poljoprivredno gazdinstvo Đukić iz Gospođinaca već 14 godina proizvodi povrće na principu hidroponije. Primenjuju uzgoj u neorganskom supstratu, odnosno u kamenoj vuni.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 5.702
  • 630
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Đukić iz Gospođinaca već 14 godina proizvodi povrće na principu hidroponije - tehnike uzgoja koja se odvija u grejanim objektima i omogućuje proizvodnju tokom čitave godine.

Hidroponija namenjena različitom povrću

"Proizvodnja je na oko tri hektara, a prisutni su paradajz i ljuta paprika. Biljke delimično žive u vodi i sve što im treba dobijaju kroz kapljač", objašnjava Slavica Gerić, šef plasteničke proizvodnje.

Ovako mogu da se uzgajaju i salata, spanać, krastavci i kupus. Širom Evrope uzgaja se i mladi krompir, šargarepa, luk, pasulj, patlidžan, praziluk i kukuruz šecerac.

Gerićeva objašnjava da uslovi nisu idelani, jer je hladno i malo je sunčanih sati. Procesi koji bi trebalo da buu brži, zbog ove situacije znatno su sporiji.

Kamena vuna kao način uzgoja

Najpopularniji hidroponski način uzgoja je uzgoj u neorganskom supstratu, odnosno u kamenoj vuni. To je inertan materijal, koji u sebi ne sadrži potrebna hraniva. Sistemom navodnjavanja kap po kap se nekoliko puta tokom dana dodaje prihrana, koja se sastoji od vode i hranjivih materija.

Sistem je automatizovan, a proizvođaču su dostupne informacije o temperaturi i vlazi u plasteniku, kao i o količini utrošenog vodotopivog đubriva.

Veći prinos nego onaj koji daje uzgoj na tlu

Teorija kaže da je na jednom hektaru moguće proizvesti 30.000 biljaka paradajza sa prinosom od oko 400 tona. To je znatno veći prinos u odnosu na uzgoj na otvorenoj površini, u tlu.

Mane ove proizvodnje su veliko početno ulaganje, potreba za automatizacijom sistema i dokazano bržo širenje bolesti i štetočina.

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Hidroponija Paradajz Paprika Gospođinci Slavica Gerić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner