Poljoprivredno gazdinstvo Đukić iz Gospođinaca već 14 godina proizvodi povrće na principu hidroponije. Primenjuju uzgoj u neorganskom supstratu, odnosno u kamenoj vuni.
Poljoprivredno gazdinstvo Đukić iz Gospođinaca već 14 godina proizvodi povrće na principu hidroponije - tehnike uzgoja koja se odvija u grejanim objektima i omogućuje proizvodnju tokom čitave godine.
"Proizvodnja je na oko tri hektara, a prisutni su paradajz i ljuta paprika. Biljke delimično žive u vodi i sve što im treba dobijaju kroz kapljač", objašnjava Slavica Gerić, šef plasteničke proizvodnje.
Ovako mogu da se uzgajaju i salata, spanać, krastavci i kupus. Širom Evrope uzgaja se i mladi krompir, šargarepa, luk, pasulj, patlidžan, praziluk i kukuruz šecerac.
Gerićeva objašnjava da uslovi nisu idelani, jer je hladno i malo je sunčanih sati. Procesi koji bi trebalo da buu brži, zbog ove situacije znatno su sporiji.
Najpopularniji hidroponski način uzgoja je uzgoj u neorganskom supstratu, odnosno u kamenoj vuni. To je inertan materijal, koji u sebi ne sadrži potrebna hraniva. Sistemom navodnjavanja kap po kap se nekoliko puta tokom dana dodaje prihrana, koja se sastoji od vode i hranjivih materija.
Sistem je automatizovan, a proizvođaču su dostupne informacije o temperaturi i vlazi u plasteniku, kao i o količini utrošenog vodotopivog đubriva.
Teorija kaže da je na jednom hektaru moguće proizvesti 30.000 biljaka paradajza sa prinosom od oko 400 tona. To je znatno veći prinos u odnosu na uzgoj na otvorenoj površini, u tlu.
Mane ove proizvodnje su veliko početno ulaganje, potreba za automatizacijom sistema i dokazano bržo širenje bolesti i štetočina.
Foto: Print Screen / You Tube
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/