• Sačuvajte seme povrća
  • 14.10.2016. 11:00

Iz najboljih plodova ostaviti seme

U vreme kada veliki konzorcijumi patentiraju seme biljaka, skupljanje i ponovna upotreba semena iz sopstvene bašte predstavlja način da se očuva raznolikost sorti.

  • 295
  • 6
  • 0

Ekološko savetovalište u Beču koje radii pod pokroviteljstvom gradskog sekretarijata za ekologiju daje savete uzgajivačima kako da sačuvaju i razmnožavaju najbolje seme za baštenske plodove. U vreme kada veliki konzorcijumi patentiraju seme biljaka, skupljanje i ponovna upotreba semena iz sopstvene bašte predstavlja način da se očuva raznolikost sorti.

Takozvane hibridne sorte vrlo retko prenose svoje specifične odlike na sledeću generaciju, pa se plodovi mogu razlikovati iz godine u godinu, stoga je važno koristiti nehibridne sorte za skupljanje semena iz bašte.

Izabrati najzdravije i najotpornije biljke

Bečko ekološko savetovalište preporučuje da se izaberu najzdravije i najotpornije biljke i koriste samo najukusniji plodovi. Možda su kod neke biljke tipične odlike te sorte posebno dobro izražene i prepoznatljive? U tom slučaju možete obeležiti plodove čije ćete seme sačuvati i koristiti u narednom ciklusu proizvodnje. Ovakav poduhvat je najuspešniji, ako se primenjuje na biljke koje obavljaju samooprašivanje. Ove biljke u većini slučajeva ne mogu da se ukrštaju sa drugim sortama i njihovi plodovi se ne razlikuju od plodova prethodnih generacija. Tu spadaju paradajz, grašak, većina sorti pasulja, zelena salata, crni luk i praziluk.

Paradajz mora da bude potpuno zreo da bi se seme sačuvalo, a kod graška i pasulja ljuske su već suve kada je seme zrelo za berbu. Kod mesnatih plodova kao što je bundeva seme mora da se očisti od mesa. Sakupljeno seme treba dobro oprati tekućom hladnom vodom, a zatim ga osušiti i čuvati u papirnim kesama ili zatvorenim staklenim posudama do sledećeg proleća kada se može posejati, savetuju iz Beča.

Foto i tekst: EurocommPR


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Tagovi

Ekološko savetovalište Beč Seme Setva Paradajz Boranija Pasulj Grašak


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.