Pretraživanje tekstova
Jod se koristi kao đubrivo za zalivanje i folijarnu prihranu, ali i kao sredstvo za zaštitu povrtarskih kultura od štetočina i bolesti.
U ishrani povrća često slušamo koliko su važni azot, fosfor i kalijum, a zaboravlja se značaj mikroelemenata, posebno joda. Osim toga, on ima važnu ulogu kada je u pitanju kontrola i zaštita od štetočina i bolesti, poboljšanje imuniteta biljaka. Upotrebljava se za dezinfekciju zemljišta i ne primenjuje u vreme mirovanja biljaka.
Nedostatak joda se manifestuje kroz loše zametanje plodova, truljenje cvetova, biljke kasnije stupaju u fazu cvetanja i plodonošenja, smanjuje se veličina plodova, opada imunitet biljaka i one postaju meta napada nematoda, larvi i raznih gljivica.
U samim plodovima smanjuje se sadržaj skroba i menja njihov kvalitet i ukus.
Najčešće se koristi kao đubrivo, ali i za prevenciju bolesti kao što su plamenjača, pepelnica, truleži. Deluje i na prve znakove infekcije. Upotrebljava se zalivanjem ili kao folijarno đubrivo.
Koristi se u mikrodozama, jer veće koncentracije mogu da spale biljke. Kada ga upotrebljavamo za folijarnu prihranu ili tretiranje biljke moraju da budu velike i jake, inače možemo izazvati štetne posledice. Na rasad se primenjuje tek kada se ukorene, jer su neke vrste izuzetno osetljive, posebno patlidžan. Ne koristi se često.
Nakon sadnje rasada paradajza, patlidžana, paprike dobro je svaku biljku zaliti sa jednom litrom rastvora koji se priprema tako što se u 10 litara vode ukapaju tri kapi joda. Za krastavce se na devet litara vode doda jedna litra mleka i 12 kapi joda. Okupajte biljke krastavaca i površinu okolnog zemljišta. To će pomoći u uništavanju spora plamenjače i pojave hloroze.
U zaštiti kupusa primenjuje se nešto veća doza joda, na 10 litara vode dodaje se 40 kapi, a na svaku biljku izlivamo jednu litru rastvora.
Može da se koristi i kao folijarno đubrivo, ali tada koristimo blaži rastvor od pet kapi u 10 litara vode.
Tagovi
Jod Prihrana povrća Zaštita povrća Jod đubrivo Jod fungicid Nedostatak joda Jod u povrtarstvu
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Selo Vodice kraj Prokuplja