Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 08.08.2022. 07:30

Kako sačuvati pasulj za zimski period - potrebne su pripreme?

Obratite pažnju na vlažnost zrna pasulja i zaštitite ga od najopasnije štetočine.

Foto: Depositphoto/makina007
  • 658
  • 55
  • 0

Najveći problem u berbi pasulja je neujednačeno dozrevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.

Dobra osobina pasulja je da posle košenja naknadno dozreva i to je iskorišćeno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizovana berba se obavlja u jednom prohodu kada je usev u fazi pune zrelosti.

Ručno obavljamo u baštama. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se radi izdvajanje zrna.

Čišćenje i sušenje

Kako bi se rod bezbedno sačuvao tokom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne sme da bude više od pet odsto polomljenih zrna.

Nije dobro ni kada se zrna presuše, tada se teško kuvaju (Foto: Depositphoto/johndwilliamsUK)

Za uspešno skladištenje veoma je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne sme biti veći od 15 odsto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.

Sušare mogu da pruže ujednačenu temperaturu tokom procesa. Prevlažno zrno će za vreme skladištenja izgubiti na kvalitetu, podložno je napadu štetočina i pojavi raznih oboljenja. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju krta, teška za kuvanje.

Čuvanje pasulja

Sačuvati pasulj u zimskom periodu nije ni malo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetočine koji se u optimalnim uslovima brzo prenamnože i unište svu uskladištenu količinu.

Hlađenje i zamrzavanje

Veliki neprijatelj žižka su niske temperature. Već na temperaturama između nula i 10 stepeni Celzijusa odrasli insekti prestaju da se razmnožavaju. Na temperaturi između nula i -10 stepeni dolazi do izumiranja štetočine. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 časova.

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Posle vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakovati u papirne ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.

Dosušivanje u peći

Kada ne planirate zrna koristiti za setvu tada ih možete dosušiti u peći. Prostru se u jednom sloju po plehu za pečenje i drže pet minuta na temperaturi od 90 do 100 stepeni Celzijusa. Nakon toga se pakuje u hermetički zatvorene posude i čuva u frižideru.


Tagovi

Pasulj Berba pasulja Zamrzavanje pasulja Žižak pasulja Čuvanje pasulja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.