Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 28.10.2023. 07:30

Kako skladištiti krompir i izbeći oboljenja krtola?

Vlaga, temperatura i ventilacija su najznačajniji faktori koji utiču na dužinu čuvanja krtola. Šta je potrebno uraditi pre i za vreme skladištenja?

Foto: Depositphoto/andrewminsk
  • 171
  • 26
  • 0

Krompir je najčešće povrće koje čuvamo tokom zime. Međutim, ako krtolama ne obezbedimo povoljne uslove one mogu da proklijaju, istrule, da propadnu na razne načine, postanu nejestive ili čak opasne za zdravlje. Razlog tome je njihov sastav i visok sadržaj vode. Osim toga, kao i ostali srodnici iz porodice velebilja stvara solanin, toksičnu materiju čiji se sadržaj povećava kada su izložene svetlosti. One tada postaju zelene i nisu za jelo.

Odaberite zdrave krtole

Osnovni preduslov za dugotrajno čuvanje je način uzgoja i kvalitet krtola. Mnogo je oboljenja koja potiču sa parcele. Jedno takvo je plamenjača koja ne mora da bude vidljiva na površini, ali u skladištu, uz povećanu vlažnosti i odgovarajuću toplotu, se razvije i uništi sav rod. Pored plamenjače u skladištu se javljaju i druga oboljenja. U prvom redu su to truleži koje izazivaju gljivice.

Zbog toga je važno da krompir skladištimo u čistom i dezinfikovanom skladištu. Sav onaj koji ima vidljive simptome bolesti, znakove mehaničkog oštećenja i napada štetočina treba odbaciti, ako je moguće iskoristite ih za jelo u kraćem vremenskom periodu, i ne stavljati sa zdravim krompirom.

Napravite optimalne skladišne uslove

Vlažnost, temperatura i ventilacija su tri osnovna preduslova koja treba da podesimo i tokom skladištenja da proveravamo. Krtole imaju snažnu interakciju sa okolinom, dišu, ispuštaju vodu i gasove. Pre unošenja one moraju da budu dozrele sa stvrdnutom pokoricom, suve površine.

Temperatura treba da se kreće između četiri i 10 ºC. Na temperaturi od 4,5 ºC može da se čuva pola godine. Niža temperatura smanjuje opasnost od širenja zaraze sa inficirane krtole na zdrave. Idealna vlažnost prostora je oko 85 odsto. Previše vlage pogoduje razvoju truleži. S druge strane, suv vazduh pogoduje razvoju suve truleži koju izaziva Fusarium.

U profesionalnim skladištima meri se i nivo CO2 koji utiče na kvalitet i dužinu čuvanja. Pre stavljanja u skladište tretiraju se preparatima na bazi fosforne kiseline koja smanjuje pojavu plamenjače i ružičaste truleži, dva najčešća uzročnika propadanja krompira.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole krompira Čuvanje krompira Bolesti krtola Skladištenje krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.