Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 24.08.2021. 14:00

Kako sprečiti pojavu crnih krtola krompira?

Često ćemo prilikom sečenja krtola otkriti da je unutrašnjost crna. Ovu pojavu mogu izazvati različiti uzroci, a većinu možemo sprečiti.

Foto: Depositphotos/kbolbik
  • 360
  • 11
  • 0

Krompir je vrsta povrća koju možemo pronaći u skoro svakoj bašti. U ovom periodu vade se njegove krtole koje ćemo čuvati tokom zime. Veoma često se na uskladištenim krtolama javljaju oboljenja koja mogu dovesti do njihovog propadanja. Obolele mogu dospeti sa polja u skladišta ili se bolest može pojaviti na onima koje smo već spremili. Najčešće pronalazimo one koje su po izgledu dobre, zdrave, ali tek kada počnemo da ih sečemo otkrijemo da je njihova unutrašnjost crna, tamna.

Uzroci suve tuleži

Suva trulež krompira je gljivično oboljenje koje izazivaju gljivice iz roda Fusarium, a osim gljivica do ove pojave mogu dovesti i drugi uzroci. Ovo najznačajnije oboljenje uskladištenog krompira izaziva velike štete i može u potpunosti da ga upropasti.

Osim gljivičnog oboljenja, razlozi su i neuravnotežen sastav zemljišta, pogrešno đubrivo, nedostatak vlage u zemljištu, vremenske prilike tokom uzgajanja i vađenja, postupak sa krtolama tokom vađenja i skladištenja, ali i uslovi skladištenja.

Zaraze gljivicama Fusarium spp. dolazi prilikom vađenja iz zemlje, sortiranja ili transporta. Svako oštećenje na površini krtole predstavlja otvorena vrata za ulazak gljivice.

"Krivac" su i azotna đubriva

Neuravnotežen sastav zemljišta i greške prilikom prihrane biljaka mogu izazavati ovu pojavu. Veliki broj baštovana u želji da dobije visok prinos i krupne krtole pribegava đubrenju azotnim đubrivima - mineralnim i prirodnim. Ona stimulišu brzi rast nadzemne mase i daju krupne krtole. Međutim, upravo je u tome problem. Velika količina azota dovodi do bržeg propadanja uskladištenih.

Zbog toga u periodu vegetacije ne treba krompir preterano prihranjivati azotnim đubrivima. Treba biti obazriv i kada su u pitanju prirodna. Stajsko i kokošije, biljna đubriva, đubrivo od koprive, zelena biljna masa i razna druga su bogata azotom. Često se u kombinaciji sa njihovom preteranom upotrebom zaboravi na đubriva bogata kalijumom. Krompir je veliki potrošač kalijuma, a upravo od njega zavisi kvalitet, dozrevanje i mogućnost čuvanja.

Nedostatak vlage u zemljištu tokom perioda vegetacije je još jedan razlog. Ukoliko sušni period dugo potraje, krtole ostaju nerazvijene, isušuju se. Višak vlage tokom vegetacije sprečava koren da vrši razmenu gasova. Dolazi do truleži i propadanja korena i krtola.

Vremenski uslovi imaju veliki uticaj na rast i razvoj. Krompir je biljna vrsta kojoj odgovaraju umerena temperatura i vlažnost. Visoka temperatura zaustavlja rast krtola i izaziva njihovo pregrejavanje. Niže temperature usporavaju usvajanje hranljivih materija.

Pazite kod vađenja

Prilikom vađenja, manipulacije sa njima, čišćenja, sortiranja i skladištenja možemo delovati na pojavu crne unutrašnjosti. Veoma je važno da pravilno odredimo momenat vađenja. Vađenje nezrelih, kao i suviše kasno vađenje mogu dovesti do gubitaka. Određivanje optimalnog momenta berbe smanjuje ovu pojavu za 25 odsto.

Takođe, prilikom vađenja, sortiranja i transporta treba smanjiti mogućnost oštećenja. Krtole ne bacati i ne udarati, jer na tim mestima može doći do oštećenja. Ne čuvati ga u debelom sloju. Na onaj u donjem je veliki pritisak i one su podložnije propadanju.

I skladištenje u neadekvatnim uslovima, posebno kada su u pitanju temperatura i vlažnost, rezultiraće pojavom crnila unutrašnjosti.


Tagovi

Skladištenje krompira Vađenje krompira Suva trulež Trulež krompira Zašto Kako Crni krompir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.