Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na balama
  • 11.02.2020. 18:00

Kako uzgajiti krastavce na balama slame?

Za uzgoj u balama potrebno je iskopati kanale i napuniti ih slamom koja će grejati koren, a zbog toga će krastavci brže rasti i dati bolje prinose.

Foto: Depositphotos/KikkiaJackson
  • 1.476
  • 66
  • 0

Dokazano je da uzgoj na slami daje vrlo dobre rezultate. S ovim se načinom uzgoja počelo u zaštićenim prostorima gde se krastavci uzgajaju više godina uzastopno. Takvim načinom uzgoja izbegava se nakupljanje štetočina u tlu i napad biljnih bolesti. Praktično je i to što se slama na kojoj se uzgajaju biljke nakon sezone uzgoja može kompletno ukloniti. Tako se uklanja iscrpljena podloga koja može biti zaražena i nekim parazitima.

Bale slame su dobro rešenje i ukoliko nemate povoljno tlo za uzgoj (previše suvo, peskovito ili prevlažno). Možete ih postaviti i na beton pa krastavce, ali i ostalo povrće, uzgajati u dvorištu.

Na šta obratiti pažnju prilikom nabavke slame

Za uzgoj možete koristiti bale težine od 15 do 25 kg. Na takvoj bali biljke mogu rasti više meseci, a najbolje se pokazala ona od pšenice. Slama mora biti suva jer u suprotnom biohemijski procesi koji se odvijaju pri raspadanju neće biti ujednačeni. Takođe, mora biti od biljaka koje nisu bile tretirane herbicidima što je bitno kako bakterije ne bi štetno delovale na buduće biljke i plodove krastavaca.

Postavljanje bala 

U stakleniku širine 3,20 m postavite dve gredice slame. Bale stavite 30 do 40 cm dalje od zida staklenika. Potrebno je slagati red od dve bale s leve i desne strane, a u sredini ostaviti prolaz.
Mogu se postaviti samo na površinu tla, ali se mogu i malo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje, nemojte ukopati više od trećine njihove visine.

Mala bašta u slami - jednostavan uzgoj povrća i na lošijim zemljištima

Zbog zaštite od nematoda i fuzarioze kojom bale mogu biti zaražene, pre njihovog postavljanja na tlo, potrebno je raširiti plastičnu foliju i na nju ih poređati. Krajeve folije zakrenuti prema gore tako da se napravi zaštitni podložak. Stazu između možete zasipati sitnom slamom, usitnjenom korom drveta ili tresetom. Zbog korova se takođe na dno postavlja folija, najlon ili karton kako ne bi prorastao kroz njih.

Priprema slame za sadnju

Zbog suvoće, bale je potrebno navlažiti kako bi se pokrenuli mikrobiološki procesi. Potapanje je najbolje obaviti mlakom vodom u dozi od 40 do 50 litara po bali, a uz vodu dodati i đubrivo. Ukoliko se koristi granulirano đubrivo, voda se dodaje u 2 do 3 navrata kako bi se ono polako otapalo i ulazilo u unutrašnjost te pomoglo odvijanju mikrobioloških procesa u slami.

Kako bi se tokom uzgoja zimi proces razgradnje slame podstakao, staklenik treba lagano zagrejati. Kada proces krene, počne se oslobađati toplina. Temperatura u sredini bale može biti i iznad 40°C. Nakon prve burne reakcije temperatura se polako stabilizuje i iznosi 25 do 30°C. Tako će ostati tokom vegetacije i davaće potrebnu toplinu biljkama.

Presađivanje krastavaca u bale

Na balu se nanosi sloj plodne, iskopane zemlje u debljini od 10 do 15 cm. Potom se presađuje rasad krastavca obično star 30 - 35 dana, iako može biti i mlađi. U plastenicima bez grejanja presađuju se obično početkom aprila. Na jednom se redu sade dva niza krastavaca, s međurednim razmakom od 40 cm i razmakom između biljaka u redu oko 30 cm. Tako se dobijaju dvorede trake s međurednim razmakom od 120 cm.

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Na slami možete uzgajati i ostalo povrće

Na ovaj način osim krastavaca možete uzgajati i papriku, paradajz, patlidžan, salate, kupusnjače, jagode, cveće itd. Pre njihove sadnje na balama izbušite rupu u koju ćete staviti malo zemlje iz vrta, komposta ili kupovne organske zemlje. U zavisnosti šta sadite, u njih možete postaviti i pritke ili pritke s mrežom. Kod uzgajanja krastavaca ih možete slobodno pustiti da biljka puzi prema dole što će izgledati vrlo dekorativno. Ukoliko sami želite posejati povrće ili cveće u bale, na površinu stavite tri do pet cm zemlje iz vrta ili kupovne organske zemlje. Napravite sitne rupice i u njih posejte seme. 


Tagovi

Uzgoj krastavca Uzgoj na balama Bale slame Uzgoj povrća Cucumis sativus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.