Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba povrća
  • 06.09.2021. 14:00

Kasne vrste povrća biće ukusnije nakon delovanja prvih mrazeva

Razne povrtne vrste postaju ukusnije posle delovanja mraza. Biljka se protiv smrzavanja bori stvaranjem šećera i drugih korisnih materija koje poboljšavaju ukus.

Foto: Depositphotos/Genika (ilustracija)
  • 103
  • 46
  • 0

Većina ljudi smatra da sa dolaskom hladnog vremena i niskih temperatura, aktivnosti u bašti prestaju i da nema berbe povrća. Međutim, to nije tako. Mnogo je vrsta koje možemo da beremo i konzumiramo posle mraza.

Za povrće koje je sezonski na redu, karakteristično je da postaju ukusnije posle izloženosti nižim temperaturama. Sadržaj gorkih materija se smanjuje, a povećava se udeo šećera i materija koje poboljšavaju ukus.

Veći udeo šećera u korenastom povrću

Mraz izaziva smrzavanje vode u biljnom tkivu. Usevi se protiv te pojave bore stvaranjem većih količina šećera i dugih susptanci koje im omogućavaju da izdrže niske temperature bez izmrzavanja. To znači da će plodovi, listovi, ali i podzemni organi biti slađi i ukusniji.

Mnogi baštovani namerno obavljaju kasnu berbu nekih vrsta jer iz iskustva znaju da će biti sočnije posle mraza. Celer, paškanat, šargarepa, kelj, prokelj samo su neke koje su bolje posle mraza.

Šta sejemo u jesen? Od zimske salate, preko luka do graška

Kako bi produžili njihovu berbu, proizvođači se služe prekivanjem useva agrofolijama ili organizuju proizvodnju u tunelima. Na taj način produžavaju dospevanje kasnog povrća sve do zime sa dugoročno negativnim temperaturama. Kada je prekriveno, biće zaštićeno prilikom pojave prvih kratkotrajnih hladnoća. Po želji ili potrebi, folije i najloni mogu da se skinu kako bi kulture bile izložene delovanju niskih temperatura.

Šargarepa, paškanat, repa i cvekla ukusniji su posle prvog mraza. Nikako ih ne smemo dugo ostaviti u hladnoj zemlji zato što može doći do njihovog izmrzavanja. Prva hladnoća će delovati tako što će povećati sadržaj šećera u korenu koji se i konzumira. Ukoliko ove vrste ostavimo u zemlji treba da budemo veoma obazrivi jer su veoma privlačna hrana za mnogobojne štetočine i zbog toga kulture trebamo pregledati. Mogu se i ostaviti u zemljištu sve do proleća, ukoliko nema pretnje od štetnih organizama i izuzetno niskih temperatura.

Popravlja ukus kupusnjačama

Za razne vrste kupusnjača mraz deluje kao poboljšivač ukusa. Takav je slučaj sa kupusom, keljom, prokeljom, karfiolom, raštanom. Dolazi do akumuliranja šećera u listovima pomenutih vrsta koji zatim postaju slađi i nežniji. Tako raštan posle delovanja mraza bude pravi gastronomski specijalitet.

Praziluk

Praziluk još je jedna vrsta povrća koja odlično podnosi zimske uslove, a mraz mu poboljšava ukus. Važno je da ne dođe do smrzavanja praziluka, što znači da se može da jede tokom cele zime u zavisnosti od vremenskih prilika.

Čičoka

Krtole čičoke postaju mnogo slasnije nakon dejstva prvih jesenjih hladnoća.


Tagovi

Kasno povrće Berba povrća Prvi mrazevi Dejstvo mraza Pokrivanje povrća Agrofolija Kupusnjače Korenasto povrće Smrzavanje povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.