Pretraživanje tekstova
Dosta je vrsta koje dozrevaju od tri do 10 nedelja. Budući da i prvi minusi dolaze sve kasnije, mnogo toga ćete moći da berete još krajem oktobra i početkom novembra
Napokon smo dočekali kišu i pad temperature što će omougućiti neometane radove u bašti. Mnoge povrtarske kulture za berbu u jesen se seju krajem avgusta i početkom septembra, ali zbog dugotrajne suše, nedostatkva vlage u zemljištu i previsoke temperatue, mnogima to ove godine nije bilo moguće.
Na sreću, postoje vrste koje imaju kratko razdoblje dozrevanja, tri do 10 nedelja. Budući da i prvi minusi dolaze sve kasnije, puno toga ćete moći da berete još krajem oktobra i početkom novembra.
1. Rotkvica je poznata po tome da brzo raste i sazreva, a dovoljno joj je tri do četiri nedelje. Voli nižu temperaturu, ali i puno vlage. Možete je sejati u razmaku od nedelju ili dve, kako biste imali stalno sveže plodove. Pazite da je ne sejete pregusto.
2. Salate poput matovilca i rukole trebaće četiri do šest nedelja. Mogu da izdrže čak blaži mraz. U slučaju da ste ih pregusto posejali, jednostavno proredite, a mlade listiće iskoristite.
3. Spanać je još jedan ljubitelj hladnog vremena, a u slučaju visoke temperature i suše, brzo odlazi u seme. Zato je ovo vreme idealno za njega. Vrijeme sazrevanja mu je šest do osam nedelje. Može se brati do prvih jačih mrazeva.
4. Blitva je neizostavna jesenja povrtnica koja odlično podnosi hladno vreme, čak i sneg, ali od jakih mrazeva je ipak treba zaštititi. Sazreva za šest do osam nedelja. Beru se spoljašnji listovi, a ako i bude oštećena od mraza, u proleće će poterati novi.
5. Peršunu inače treba osam do 10 nedelja da bi bio spreman za branje lišća, a ako ga posejete sada, koren ćete vaditi na proleće. No, budući da se njegov list koristi u mnogim jelima i bogat je C vitaminom, pronađite neki kutak za njega.
6. Cvekla kojoj treba šest do osam nedelja za sazrevanje, podnosi i hladnije uslove. Ipak, čak i ako ne razvije koren željene veličine, možete koristiti njene listove u salatama, varivima i supama.
7. Repa - bela (stočna), crna ili japanska, sazrevaju za pet do 10 nedelja od čega crna ima najduže, a japanska najkraće vreme sazrevanja. Otporne su na blage mrazeve, a mogu se jesti sveže ili ukiseljene.
Ako imate volje i vremena za eksperimentisanje, možete probati da posejeze mahune i grašak. Čak i ako ne dozreju potpuno do prvog mraza, njihove mlade mahune možete koristiti u pripremi supa i variva.
Tikvice, ako i ne stignu da daju plod, imaće cvet koji možete pohovati, a njeni mladi listovi takođe se mogu koristiti u varivima i supama.
Mirođija je začinsko bilje koje brzo raste pa posejte još jednu turu pre jesenjeg mraza.
Pri odabiru jemena, gledajte da je reč o sorti povrća koje ima ranije vreme dozrevanja.
Pre setve potopite seme, što će ubrzati njegov rast. To se posebno odnosi na mahunarke. U te svrhe možete koristiti i biostimulator kućne izrade.
Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina
Bez obzira što nam stiže jesen i više vlage, budite spremni da će biti i sušnih dana, s višim temperaturama i da će biti potrebno zalevanje biljaka. To je posebno važno u početnim fazama rasta, klijanja i nicanja.
Zemlju pre sjetve prorahlite i nađubrite s odgovarajućim đubrivom. Biljkama koje beremo radi lista potrebno je više azota, a za korenasto NPK formulacija. Kod mahunarki budite oprezni s azotom jer one fiksiraju taj element iz tla.
Tagovi
Brzorastuće povrće Jesenja setva Setva u septembru Setva rotkvice Setva blitve Setva repe
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.