Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 26.09.2018. 16:30

Krompir iz Ivanjice na ceni zbog sušne godine u EU

Ovogodišnji prinosi i kvalitet ivanjičkog krompira su dobri. Međutim, cena još nije zaključena, a trenutno je oko 30 dinara po kilogramu. Proizvođačima na ruku ide podatak da je rod u zapadnoj Evropi podbacio, jer 13 nedelja tamo nije pala kap kiše, pa je cena veoma visoka, sa izgledima da raste, što će se po svoj logici preneti na nas.

Foto: Flickr / Couleur
  • 2.123
  • 90
  • 0

Dobrivoje Krsmanović iz Katića kod Ivanjice uzgaja krompir na oko 1.200 metara nadmorske visine, a od porodične kuće do do vrha Mučnja (1.532 m) ima 2,5 kilometra. U ovim uslovima uspeo je da proizvede najteži krompir od 1.820 grama, na manifestaciji Dani ivanjičkog krompira.

Prinos vredan majstorskog pisma

Dobrivoje objašnjava da čim krompir sam izlazi iz kućišta - rod je dobar. Na tri hektara on je posejao više sorti, među kojima i sorte kleopatru i belu rosu, koje još nije do kraja povadio. Krsmanović očekuje prinos 50-60 tona po hektaru, a to je prinos koji bi mu u svakoj evropskoj državi doneo majstorsko pismo za trud. Ovaj povrtar ima ukupno šest hektara zemlje, ali svake godine uzima i nešto pod zakup, menja sorte, dodajući da u tom kraju priroda možda nije uvek blagorodna po ljude, ali za krompir jeste i to je deo tajne o postignutim prinosima.

Stari kupci ulivaju sigurnost

Krsmanović napominje da tokom leta temperature mogu da padnu na 7°C i da u podne skoče na 35°C, pa to njihov krompir čini naročito vrednim. On naglašava da su, osim klimatskih uslova, za dobar rod neophodni i dobra njiva, vrhunsko seme i veliki rad. Proizvodnjom krompira Dobrivoje se bavi već dve i po decenije i nikad mi ništa nije ostalo neprodato, bez obzira kakva je godina. Ima stare kupce i ne razmišlja previše o prodaji, jer ona ide svojim tokom. Prebran krompir on pakuje u džakove od po 30 kilograma i trenutno ih vozi u Beograd i Smederevo gde mu za to povrće plaćaju 40 dinara po kilogramu.

Ivanjički sezonci - dobri radnici

Iako se poljoprivredni proizvođači u poslednje vreme suočavaju sa problemom radne snage, Krsmanovići, čini se, nemaju taj problem. Kako tvrdi Dobrivoje, oni imaju radnike koji kog njih već godinama dolaze. Tu ekipu Krsmanović ujutro dovozi iz Ivanjice, i uveče vraća tamo. Dobra hrana se podrazumeva, kao i međusobno poverenje, pa nema potrebe da se proverava kako ko radi. Krompirska dnevnica je ovog izdašnog, upravo završenog leta, bila 2.500 dinara.

Proizvođačima pomažu i Opština i Republika

Inače, kako ističe predsednik Skupštine Opštine Ivanjica, Aleksandar Tripković, na teritoriji te opštine rađa jedan od najkvalitetnijih krompira u Srbiji, pa se i lokalna samouprava trudi da pomogne proizvođačima. Ove godine će za podsticaje je iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 20 miliona dinara, a Ministarstvo poljoprivrede je nedavno podelilo proizvođačima iz tog kraja veštačko đubrivo. S druge strane finansijski direktor čačanske fabrike čipsa Milinko Bogdanović kaže da se u ivanjičkom kraju proizvodi i semenski krompir koji se deli proizvođačima u Zablaću i Vojvodini, a on i tamo daje odlične rezultate. Bogdanović je, inače, takođe proizvođač ovog povrća, a on je na svom imanju u Trbušanima kod Čačka, uzgojio krompir koji je proglašen za najneobičniji.

Loša godina za krompir u Evropi obećava dobru cenu

Ovogodišnji prinosi i kvalitet ivanjičkog krompira su dobri. Međutim, kako prenosi Glas zapadne Srbije, cena još nije zaključena, a trenutno je oko 30 dinara po kilogramu. Radi se i na izvozu tog povrća u Albaniju, Rumuniju i Crnu Goru s tim da proizvođačima na ruku ide podatak da je rod u zapadnoj Evropi podbacio, jer 13 nedelja tamo nije pala kap kiše, pa je cena veoma visoka, sa izgledima da raste i to će se po svoj logici preneti na nas.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Dobrivoje Krsmanović Katići Ivanjica Cena Izvoz Aleksandar Tripković Milinko Bogdanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.