Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 16.11.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Kupus bukurešt odličan za uzgoj - otporan na sušu?

Otkako proizvodim bukurešt smanjio sam i troškove oko uzgoja i zaštite zato što je otporniji na sušu i bolesti, rekao je Dragan Jovanović iz Rataja kod Vranja.

Foto: Marija Lazarević (ilustracija)
  • 131
  • 18
  • 0

Sezona je kiseljenja kupusa, pa mnogi ovih dana na pijaci kupuju zelene lisnate plodove. Ratajčanin Dragan Jovanović na pijaci u Vranju, svojim mušterijama nudio glavice sorte "bukurešt" po ceni od 30 do 35 dinara.

Iako ima dovoljno mušterija ovaj proizvođač kaže da oni ove godine ni približno ne kupuju kupus za zimu kao što su to činili do pre nekoliko godina i pored toga što je za dvadeset dinara jeftiniji od prošle, piše Jugmedia.

"Udarila besparica. Ljudi nemaju novca, a imam utisak da su ove mlade domaćice, pod uticajem brze hrane, jela od kiselog kupusa u potpunosti skrajnule u stranu", ističe Jovanović za ovaj medij. Iako nezadovoljan prodajnom cenom kaže da je njegov kupus odlično rodio i da će na taj način nadomestiti gubitak od loše cene.

Da li će dobar rod nadomestiti nisku cenu? (foto: J. Lukić)

Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, cene ovog povrća na zelenim pijacama u Srbiji kretale su se od 40 dinara u Čačku, Loznici i Pirotu, do čak 80 dinara za kilogram na beogradskom Kaleniću.

"Vreme je ove godine izuzetno pogodovalo proizvodnji kupusa. Otkako proizvodim bukurešt smanjio sam i troškove oko uzgoja i zaštite zato što je otporniji na sušu i bolesti."

Kiseli kupus

Svojim mušterijama, osim prodaje dobrog proizvoda, ispriča i recept za kiseljenje kupusa. 

Kako da kiselite kupus ribanac?

Glavice se, prema njegovim rečima, najbolje kisele sa kvalitetnom bunarskom ili izvorskom vodom. Pre nego što se uredno slože u drvenu kacu ili plastično bure i posole solju treba da se nožem izvadi kočan i u udubljenje sipa pola ili cela supena kašika soli u zavisnosti od veličine glavice. Kada se to uradi u jutarnjim satima već u večernjim ovako naslagani kupus može da se prelije vodom i doda vinobran.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Dragan Jovanović Kiseljenje kupusa Sorta bukurešt Pijaca Cena kupusa


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...