Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 26.11.2015. 10:00

Kvalitetna đubriva ne poznaju granice!

Provozali smo se Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom i kod proizvođača proverili šta je tako dobro u ICL SF đubrivima. Visoki prinosi i više su nego dovoljan razlog dugogodišnje saradnje!

  • 1.745
  • 167
  • 0

Đubriva nekada poznata pod imenom Scotts, a danas ICL Specialty Fertilizers, možemo da pronađemo kod zadovoljnih korisnika širom regije. Sa ICL-ovim predstavnikom za Istočnu Evropu, Zoranom Salopekom, posetili smo poljoprivredne proizvođače u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a svi oni su se uverili u kvalitet ICL SF đubriva i zadovoljno pričaju o povećanju prinosa.

Priča počinje u ravnom Sremu kod braće Nemanje i Nikole Vasiljević iz Sremskih Mihaljevaca kod Pećinaca, koji se na 0,28 ha bave plasteničkom proizvodnjom paradajza i zelene salate.

Plastenik braće Vasiljević

"Od samog početka bavljenja ovim poslom, sarađujemo sa stručnjacima firme Virginia d.o.o iz Beograda, koji su generalni distributeri ICL Specialty Fertilizers đubriva za Srbiju. Na njihovu preporuku koristimo Solinure GT1, koje je idealno za primenu u staklenicima i plastenicima, idelan je za korišćenje u fazi rasta i sazrevanja ploda, kao i u zimskoj proizvodnji, što je slučaj kod nas. Kako bismo obezbedili ravnomeran nivo zastupljenosti kalijuma (K) u biljkama i kvalitet ploda koristimo Agromaster, kaže naš sagovornik Nemanja. Nikola na ovo dodaje: "Zadovoljni smo kvalitetom i vremenskim trajanjem samog đubriva, jer se ne ispira i konstantno hrani biljke."

Kroz godine intenzivnih istraživanja i razvoja, znanja i novih partnerstava, ICL SF je doradio i poboljšao proizvode za fertigaciju, što je rezultiralo snažnom reakcijom biljaka. Tu dolazi linija đubriva Solinure, gde su u ponudi dva tipa đubriva - Solinure FX za gajenje na otvorenom te Solinure GT za gajenje u plastenicima.

Ispod članka pogledajte fotogaleriju svih 13 proizvođača, mahom zadovoljnih ICL kijenata, kod kojih smo bili u poseti na njihovim njivama i plastenicima!

Za polja i proizvodnju u staklenicima

Solinure FX je nova inovativna linija đubriva posebno namenjena za fertigaciju na poljima. Tradicionalno, Solinure FX proizvodi su poznati po dobrom odnosu uloženog i dobijenog jer sadrže sve potrebne komponente za ishranu biljke, tako da ovaj novi proizvod za fertigaciju na otvorenim poljima nije nikakakav izuzetak. Solinure GT proizvodi dostupni u 9 različitih formulacija su idealni za primenu u staklenicima i tunelima. Stvoreni su od čistih sirovih materijala te nude potpunu ishranu za useve. Formulacije imaju nisku ureu i pokrivaju osnovne potrebe magnezijuma (Mg) u biljci. Sve formulacije imaju mikroelemente koji su 100% kelirani kako bi osigurali odličan unos biljke, čak i pri lošim uslovima tla. Solinure GT proizvodi ne sadrže hloride te održavaju minimalnu moguću količinu uree.

Plastenik - Duška Bajića

U Sremu sve popularniji plastenici

U Starim Banovcima dočekao nas je Duško Bajić, zadovoljan korisnik ICL SF đubriva. Hvali požrtvovanost i dobru volju predstavnika Virginia d.o.o i dodaje: "Gajim krastavce i paradajz na 0,15 ha, koristim 15kg Solinure đubriva sedmično za paradajz u punoj sezoni. Prinosima i kvalitetom ploda uz korišćenje ICL SF đubriva sam više nego zadovoljan."

Kvalitet već potvrđen u Hrvatskoj

Put nas vodi u susednu Hrvatsku u polja kod Zadra, gde firma PIK Vinkovci ima zasade kupusa i lubenice, a sagovornik nam je bio Ivan Simeunović, PIK-ov tehnolog.

U poseti firmi PIK Vinkovci

"U idućoj godini planiramo da posadimo oko 20 ha lubenice te 30 ha kupusa, a za đubrenje koristićemo ICL SF đubriva Solinure i Agromaster. Kao i uviek do sada, radićemo prvo analizu zemljišta, na osnovu koje će nam ICL SF stručni tim napraviti preporuke za đubrenje. Za lubenicu i rani kupus će ići kap po kap sa vodotopivim đubrivima Solinure, uz dodatak mikroelemenata, a kupus ćemo prehraniti u kombinaciji konvencionalnog NPK i Agromastera."

Jedan ne tako običan voćnjak visokih prinosa!

Nedaleko od Zadra posetili smo još jednog proizvođača koji, osim raznih povrtarskih kultura, ima i proizvodnju breskvi i jabuka.

Darko u svom voćnjaku breskve

Ali to nije još jedna obična proizvodnja voća i povrća, već intenzivna proizvodnja kultura. Drugim rečima, na površinu od 36 ha sade veliki broj biljaka. Naprimer kod kupusa sade 52.000 glavica po ha, što im donese 120 tona po ha. Ovim načinom gajenja idu na izuzetno visoke prinose - do 120 tona jabuka po ha, 60 tona breskve po ha.

Ova porodična proizvodnja takođe usko sarađuje sa firmom ICL SF već dugi niz godina, a osim što rade intenzivnu proizvodnju, ova saradnja je posebna iz razloga što u svojim nasadima koriste isključivo Solinure vodotopiva đubriva te Agroleaf power folijarna đubriva, dakle bez osnovnih đubriva.

"Za razliku od ostalih proizvođača koji sprovode osnovna đubrenja, a vodotopiva dodaju isključivo kao dodatna, mi koristimo samo vodotopiva. Đubriva su izuzetno visoke čistoće, visokog sadržaja mikroelemenata, imaju zakiseljavajući efekat, snižavaju pH vode i time povećavaju dostupnost mikro i makro elemenata. ICL SF je za celu našu proizvodnju napravio preporuku đubrenja, sa čime smo izuzetno zadovoljni, s obzirom na činjenicu da u regiji imamo najveće prinose. Intenzivan oblik, intenzivno đubrenje, intenzivna rezdiba tj. forsiranje visokih prinosa - to je naša formula za uspeh.", govori nam Darko.

I kod najvećeg uzgajivača povrća u Sloveniji!

Marjan Jurečič u svom plasteniku paprika

U živopisnom slovenačkom mestu Podbočje smo posetili Kmetiju Jurečič gde nas je dočekao Marjan Jurečič, najveći proizvođač povrća u Sloveniji. U njegovim plastenicima i na njivama ćete naći preko 30 kultura - paradajz, papriku, krastavce, krompir, tikvice, kupus, salatu.

U martu je u svoje plastenike posadio papriku na ukupno 1.600 m2 gde je napravljen ogled sa fertirigacijskim solima, a na osnovu preporuka ICL SF stručnjaka, nakon analize zemljišta i vode. Korišćena je Solinure formulacija 20:20:20, 10:5:40 i 17:6:22, a ICL SF đubriva pokazala su najbolje rezultate, zbog čega su se odlučili za njihova đubriva.

"Vreme đubrenja smo prilagodili ostatku svoje tehnologije i tehničkim mogućnostima i bili smo jako zadovoljni sa rastvorljivošću ICL SF đubriva - dobili smo veći prinos biljaka - tako da svakako s njima nameravamo da nastavimo saradnju.", kaže nam Marjan.

Uskoro donosimo još dobrih priča sa našeg ICL SF putovanja, a do tada se za više informacija obratite ICL SF stručnjacima na jedan od dole navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Đubriva Scotts ICL Specialty Fertilizers Zoran Salopek Nemanja i Nikola Vasiljević Solinure GT1 Zimska proizvodnja Agromaster Solinure FX Solinure GT Staklenici Duško Bajić Solinure Agroleaf power Marjan Jurečič Veći prinosi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P