Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 24.03.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Žabalj

LEMKEN System Kompaktor za ujednačenije i kvalitetnije nicanje

Germinator LEMKEN "System Kompaktor 6m" veoma lepo poravna teren, što za posledicu ima ujednačenije nicanje, za razliku od drugih mašina. Upravo se zbog tog njenog kvaliteta, Danilo Ošap iz Žablja odlučio da je kupi pre dve godine.

Foto: Danijel Ošap (privatna arhiva)
  • 873
  • 143
  • 0

Danilo Ošap iz Žablja posao poljoprivrednika nasledio je od oca i dede. Danas njegova porodica obrađuje oko 1.000 hektara zemlje. Većim delom usmereni su na povrtarsku proizvodnju, pa se tako na njihovim njivama mogu pronaći paprika, luk, krompir, a pored toga seju i šećernu repu.

Da je za uspešan i efikasan posao važna kvalitetna poljoprivredna mehanizacija, uverio se i naš sagovornik, koji je shodno prethodnom dobrom iskustvu u radu sa LEMKEN mehanizacijom, pre dve godine nabavio germinator "System Kompaktor 6m".

"Pošto sejemo mnogo povrća i repu odlučili smo da uzmemo germinator LEMKEN 'System Kompaktor' od šest metara. Iako je cena ove mašine visoka, zaista opravdava kvalitet i radi posao daleko bolje od drugih. Inače, imam i LEMKEN plug kao i setvospremač Korund", kaže Ošap i dodaje da germinator koristi u poslednjoj fazi obrade zemljišta, te da godišnje ova mašina obradi između 500 i 600 hektara.

Pogodan za sitna semena

Germinator LEMKEN "System Kompaktor 6m" porodica Ošap koristi za pripremu zemljišta, jer se s njim, kažu, zemlja plitko obrađuje i naročito je pogodna za sitna semena šećerne repe i lukova.

"Repa ide na dubini od 3,5 do četiri centimetra, a luk nešto pliće od 2,5 do tri centimetra. Zemljište koje mi obrađujemo je uglavnom prve i druge klase, lakšeg tipa. Imamo i ritsku zemlju, ali ova mašina nije pogodna za nju jer je takva zemlja teška za obradu", kaže ovaj domaćin.

Prednost Kompaktora 6m je i što se može podešavati dubina obrade, pa je prilagodljiv setvi različitih žitarica, uljarica i povrtarskih kultura. Mašina se sastoji od ravnajućih letava, valjaka, "gamma" motičica i "Crosskill" valjka prečnika 400 mm, a moguće je kombinovati radne organe tako da se kompaktor prilagodi različitim zahtevima setve.

Za ujednačeno nicanje

Radna brzina germinatora LEMKEN "System Kompaktor 6m" zavisi od jačine traktora, a naš sagovornik je agregatira sa traktorom jačine 170 konjskih snaga i to je donja granica, jer je preporuka je da se ova mašina koristi uz traktor jačine do 200 konjskih snaga.

Germinator LEMKEN System Kompaktor 6m porodica Ošap koristi za pripremu zemljišta

"Germinator LEMKEN 'System Kompaktor 6m' veoma lepo poravna teren, što za posledicu ima ujednačenije nicanje, za razliku od drugih mašina. Upravo zbog tog njenog kvaliteta smo se odlučili da je kupimo. Radna brzina zavisi od samog terena, ali u proseku je od osam do 11 kilometara na čas", ističe Ošap.

Inače, "System Kompaktor 6m" površinski sloj zemlje pripremi tako da on bude sitan, rastresit, a da ispod bude sabijeno zemljište, kao i da vodovazdušni režim bude adekvatno uspostavljen.

Bez velikog održavanja

Osim sigurnosti koju pruža u poljoprivrednoj proizvodnji, germinator LEMKEN "System Kompaktor 6m" je izuzetno otporan, sačinjen od najkvalitetnijih materijala.

"Mašina je veoma kvalitetna i svima bih je preporučio. Ne zahteva veliki posao oko održavanja, nema podmazivanja, ležajevi su zatvorenog tipa i fabrički su odlično urađeni. Nismo imali nikakvih kvarova niti bilo šta slično. Postoji nekoliko mesta, koja su predviđena za podmazivanje, ali sve u svemu, mašina nije zahtevna za održavanje", kaže Ošap i dodaje da planiraju da dodatno zanove svoju poljoprivrednu mehanizaciju iz LEMKEN asortimana, ali će ta ulaganja zavisiti od godišnjih rezultata proizvodnje.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Foto prilog


Tagovi

Lemken system kompaktor 6m Germinator Danilo ošap Žabalj


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com