Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ćuprija
  • 15.06.2016. 09:00

Ljuta papričica - proizvodnja bez konkurencije

Na ideju o proizvodnji ljute paprike naš sagovornik je došao iz potrebe da se bavi proizvodnjom koja nije uobičajena i u kojoj nema konkurenciju. Danas gaji oko 56 vrsta ljutih papričica po organskim principima proizvodnje.

Foto: Slobodan Živković
  • 9.484
  • 1.310
  • 0

Ljubav prema poljoprivredi, naš sagovornik Živojin Antić iz Ćuprije nasledio je od svoje bake, a na ideju o proizvodnji ljutih papričica došao je iz revolta prema proizvodnji "obične" paprike i paradajza.

"Do pre 10 godina proizvodio sam papriku i paradajz. Kada sam video da se svi osim mene bogate, a nakupci zarade više nego proizvođači, rešio sam da posadim nešto što nema niko drugi, gde nema konkurencije", kaže Antić.

Ovaj proizvođač uzgaja 56 sorti ljutih papričica, koje potiču iz različitih delova sveta, a gaji ih u 4 plastenika na 3 ara. Prva semena dobio je na poklon od prijatelja iz Indije. Iako ovo može izgledati kao skromna proizvodnja, zahteva dosta posla i posvećenosti. Prema njegovim rečima samo za podvezivanje paprike je bilo potrebno 4 km kanapa.

Proizvodnja po organskim principima

Ljuta papričica
Ljuta papričica - bhut jolokia red i yellow

Naš sagovornik posebno ističe da je proizvodnja organizovana po organskim principima. "Organsku proizvodnju ljutih papričica nije teško organizovati, mada naiđu periodi kada je teško ratovati sa insektima. Najvažnija je jesenja priprema zemljišta, kada na 1ar površine stavljam po 2t stajnjaka, i to svake godine. Za prskanje ne koristim čak ni biološka sredstva koja su dozvoljena, već samo koprivu i gavez. Za proizvodnju nemam sertifikat, ali imam poverenje svojih kupaca. Sve što proizvedem, to i prodam", kaće Antić.

Ono što ovu proizvodnju čini neprivlačnom drugim proizvođačima jeste nizak prinos, koji je dodatno umanjen zbog organske proizvodnje. Kako naš sagovornik ističe, prinos je 0,5 kg po struku, odnosno 10-12 g po paprici. Osim proizvodnjom ljute papričice, Antić na svom gazdinstvu proizvodi i paradajz jabučar (džinovski paradajz), kao i lekovito bilje - lobeliu inflantu i ehaniceu purpureu.

Zakokružen proces proizvodnje

Trinidad papričica
Ljuta papričica - trinidad moruga scorpion red

Na svom gazdinstvu ima zaokružen ceo proces: proizvodnju rasada, paprike i direktne prodaje. Ljutu papričicu prodaje u svežem stanju, osušenu, ali i prerađenu. Prerađena paprika podrazumeva postupak u kojem se odvaja seme i kožica, i spravljanje smese koja se dalje, prema želji kupaca prerađuje. Kupci ove smese su pre svega indijski i tajlandski restorani iz Beograda i okoline, ali i svi ljubitelji ljutog. Cena ovako proizvedenog sosa iznosi 400 dinara za 160 ml.

Prema proizvodnji ljute papričice Antić gaji veliku ljubav, a putem interneta razmenjuje iskustva s drugim proizvođačima, ali i nabavlja semena različitih sorti ljute papričice iz udaljenih delova sveta.

Prepreka - zabrana izvoza semena

Carolina reaper
Ljuta papričica - carolina reaper

Najveća prepreka u ovoj vrsti proizvodnje za našeg sagovornika predstavlja zabrana izvoza semena. "Da mogu da izvozim semena, ja bih se obogatio. To bi bio izuzetno dobar biznis. Naša zemlja je izuzetno pogodna za proizvodnju paprike. Iz svih drugih zemalja sveta mogu da nabavljam semena, bez ikakve prepreke. Ja čak ni zemljama Balkana, u Crnu Goru, Bosnu ne mogu da prodajem semena, a kamo li u zemlje EU", za kraj se požalio Živojin Antić.

Foto: Slobodan Živković


Tagovi

Ljuta papričica Organska proizvodnja Seme Sos Živojin Antić Plastenik


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".