Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja papirke
  • 22.12.2016. 11:00

Ljute papričice iz Surčina

Vlada se žalio kako u Srbiji ne može da pojede ništa zaista ljuto, a kako je Jovan imao zemlju društvo je odlučilo da poseje papričice, ekstremno ljute sorte koje potiču iz Južne Amerike i Indije.

Foto: bigstockphoto.com/weyo
  • 2.246
  • 389
  • 0

Sve manje je neobično da stanovnici velikih gradova žele da pobegnu sa betona i odlučuju da se bave poljoprivrednom proizvodnjim. To je slučaj i četvorice prijatelja Vladimira, Jovana, Željka i Vladimira. Oni su odlučili da počnu da uzgajaju ljute papričice u Sručinu, a ideju za posao društvu je dao Vlada Miladinović koji je živeo i u Brazilu.

Vlada se žalio kako u Srbiji ne može da pojede ništa zaista ljuto, a kako je Jovan imao zemlju društvo je odlučilo da poseje papričice, sorte koje potiču iz Južne Amerike i Indije. Srećom, kako kaže Miladinović, po seme nisu morali da idu tako daleko, već su ga nabavili u Sloveniji gde takođe ima uzgajivača papričica ovih sorti.

Papičica "uživa" na surčinskoj zemlji

Zanimljivo društvance sada već ozbiljnih poljoprivrednika seje ekstremno ljute poludivlje sorte. U uzgoju biljkama se ne dodaje ništa veštačko. Jovan Zorić objašnjava, kako piše Blic, da papričice seju za rasad početkom februara. Rasad stiže u aprilu, a papričice se beru od jula do oktobra. Kad ima plodova u plasteniku se sve šareni s obzirom na to da su na dnu stabla plodovi crvene i žute boje, na sredini zeleni, a na vrhu se nalaze cvetovi.

Berba najizazovnija

Jovan kaže da je u celom procesu proizvodnje berba ekstremno ljutih papričica najizazovniji posao. Navodi da ako pri berbi, papričica slučajno pukne i kapsaicin se razlije po šaci satima kasnije oseti se veoma jaka ljutina. "Peče užasno. Da samo zagrizeš i sažvaćeš, a ne progutaš papriku bol traje 10 minuta. Sve utrne od ljutine", kaže Jovan.

Samlevenu papriku kao i svežu iz plastenika u Surčinu samo se najhrabriji usuđuju da probaju. Da bi i drugi, manje hrabri, bili u prilici da osete ukus ovih paričica, a da pri tome ne osete "veliku bol" od ljutine četverac se odlučio za proizvodnju sedam različitih vrsta soseva. Među sosevima ima i onih koji su spoj voća i ljute papričice, a najblaži po ljutini je sos koji se sprema od maline i kajen paprike. Naljući sos nosi naziv "Bela rada".

Svoje proizvode kupcima nude na sajamskim manifestacijama širom zemlje, a kupci su najčešće veliki gurmani.

Foto: bigstockphoto.com/weyo


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Papričice Ljuto Uzgoj Sosevi Malina Gurmani


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer