Vlada se žalio kako u Srbiji ne može da pojede ništa zaista ljuto, a kako je Jovan imao zemlju društvo je odlučilo da poseje papričice, ekstremno ljute sorte koje potiču iz Južne Amerike i Indije.
Sve manje je neobično da stanovnici velikih gradova žele da pobegnu sa betona i odlučuju da se bave poljoprivrednom proizvodnjim. To je slučaj i četvorice prijatelja Vladimira, Jovana, Željka i Vladimira. Oni su odlučili da počnu da uzgajaju ljute papričice u Sručinu, a ideju za posao društvu je dao Vlada Miladinović koji je živeo i u Brazilu.
Vlada se žalio kako u Srbiji ne može da pojede ništa zaista ljuto, a kako je Jovan imao zemlju društvo je odlučilo da poseje papričice, sorte koje potiču iz Južne Amerike i Indije. Srećom, kako kaže Miladinović, po seme nisu morali da idu tako daleko, već su ga nabavili u Sloveniji gde takođe ima uzgajivača papričica ovih sorti.
Zanimljivo društvance sada već ozbiljnih poljoprivrednika seje ekstremno ljute poludivlje sorte. U uzgoju biljkama se ne dodaje ništa veštačko. Jovan Zorić objašnjava, kako piše Blic, da papričice seju za rasad početkom februara. Rasad stiže u aprilu, a papričice se beru od jula do oktobra. Kad ima plodova u plasteniku se sve šareni s obzirom na to da su na dnu stabla plodovi crvene i žute boje, na sredini zeleni, a na vrhu se nalaze cvetovi.
Jovan kaže da je u celom procesu proizvodnje berba ekstremno ljutih papričica najizazovniji posao. Navodi da ako pri berbi, papričica slučajno pukne i kapsaicin se razlije po šaci satima kasnije oseti se veoma jaka ljutina. "Peče užasno. Da samo zagrizeš i sažvaćeš, a ne progutaš papriku bol traje 10 minuta. Sve utrne od ljutine", kaže Jovan.
Samlevenu papriku kao i svežu iz plastenika u Surčinu samo se najhrabriji usuđuju da probaju. Da bi i drugi, manje hrabri, bili u prilici da osete ukus ovih paričica, a da pri tome ne osete "veliku bol" od ljutine četverac se odlučio za proizvodnju sedam različitih vrsta soseva. Među sosevima ima i onih koji su spoj voća i ljute papričice, a najblaži po ljutini je sos koji se sprema od maline i kajen paprike. Naljući sos nosi naziv "Bela rada".
Svoje proizvode kupcima nude na sajamskim manifestacijama širom zemlje, a kupci su najčešće veliki gurmani.
Foto: bigstockphoto.com/weyo
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka