Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dinje i bostan
  • 17.08.2021. 14:00
  • Pčinjski okrug, Donji Neradovac, Vranje

Lubenice na foliji, a uzgoj dinja ananas sličan proizvodnji krastavca

Proizvodnja i uzgoj dinje ananas je, prema rečima Marine Kostić iz Donjeg Neradovca kod Vranja, slična krastavcu. Najveću potrebu za vodom ova kultura ima tokom cvetanja i formiranja plodova.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.217
  • 601
  • 1

Otkako su krenule visoke temperature da "prže" zasađene biljke, Marina Kostić iz Donjeg Neradovca kod Vranja, sve češće sa suprugom Srđanom zaliva svoj bostan od koga ostvaruju planirane prihode. To čini isključivo u ranim jutarnjim satima kada je svežina najveća. Ne štedi ni na vodi jer je ima u dovoljnim količinama.

Dok to radi pažljivo prati promene na lozi bostana strahujući od nekakve iznenadne bolesti na kojima su gusto načičkane lubenice sorte fantazija i kraljica slasti, a od dinja ananas i domaće autohtone sorte karakteristične za ovo područje, a koje sa zadovoljstvom proizvodi u plasteniku i na otvorenom.

Autohtone sorte dinja sklone pucanju

Tek kada se uveri da je sa bostanom sve u redu ona kreće da bere sočne lubenice. To čini veoma pažljivo trudeći se da ubere samo one koje su stasale za berbu. Za razliku od njih dinje bere sa mnogo manje muka jer golim okom može da vidi koja je stasala za branje. Dinje pomenute sorte nikada ne pucaju i njih je veoma lako pokupiti sa zemlje.

Od lubenica gaji sorte fantazija i kraljica slasti

To, međutim, ne važi kada su u pitanju autohtone sorte koje su sklone pucanju. Kostićeva ih najviše voli jer svakog jutra ima priliku da uživa u njihovom mirisu koji se širi bostanom. Ne mogu da im odole ni slučajni prolaznici koji zastanu da kupe baš neku.

"Ljudi iz našeg kraja vole dinje. Stariji se uglavnom odlučuju za autohtone sorte zato što su odrasli na njima i ne smeta im čak ni to što su pojedine veoma suve. Ovi mlađi se, međutim, isključivo odlučuju za ananas zato što je puna vode i zato što im veoma prija na ovoj vrućni", kaže Kostićeva.

Bostan iz rasada

Proizvodnju dinja i lubenica i ove godine započela je sa suprugom iz rasada koga su sami proizveli. Rasad im je dobro uspeo jer su vodili računa da se klijanje semena odvija na temperaturi od 15 do 30°C. Takođe su pazili da tokom ove proizvodnje temperatura ne padne ispod 10 stepeni kako biljke ne bi požutele.

Ovako pripremljene sadnice zasadili su na rastresitom dobro pripremljenom aluvijalnom zemljištu koje je idealno za proizvodnju lubenica. Svoj bostan ona proizvodi na foliji pa nije u obavezi da obavlja i međuredno kultiviranje što joj dodatno olakšava posao.

Svoj bostan ona proizvodi na foliji

"Lubenice vole vodu, naročito u fazama razvoja loze i cvetanja, a pogotovo u zametanju plodova. Vlažnost je izuzetno važna u vreme rasta plodova, a polivanje treba prekinuti dvadesetak dana pre zrenja."

Uzgoj dinja sličan krastavcu

Proizvodnja i uzgoj dinje ananas je, prema njenim rečima, slična krastavcu. Pre setve seme treba obavezno dezinfikovati, a može da se potopi i u toplu vodu tokom noći što će znatno ubrzati nicanje. Najveću potrebu za vodom ova kultura ima tokom cvetanja i formiranja plodova. U tom periodu ne treba na njoj štedeti vodu i to treba činiti u dužim vremenskim intervalima kako bi ona mogla da razvije snažan korenov sistem. Kada dinje počnu da dozrevaju treba smanjiti intenzitet zalivanja kako bi plodovi bili što boljeg kvaliteta.

"Ananas dinje uvek beremo posle podizanja rose. Kidamo samo one plodove koji imaju sitne pukotine jer je to znak da je plod zreo za berbu", tvrdi naša sagovornica koja ističe da je proizvodnja autohtonih sorti dinja, čije seme se u vranjskom kraju još uvek čuva, mnogo lakša zato što su otpornije na bolesti.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja lubenica Bostan Uzgoj dinje ananas Marina Kostić Zalivanje lubenica Branje bostana


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.