Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte
  • 01.10.2023. 15:00

Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi

Posle 35 godina oplemenjivačkog rada slatki luk bez suza sorta se širi Evropom.

Luk bez suza - skladištenjem postaje sve slađi
Foto: Depositphotos/eelnosiva
  • 108
  • 7
  • 0

Sunions, luk bez suza, već je neko vreme na evropskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od 30 godina oplemenjivačkog rada, navode u kompaniji BASF. Ideja je nastala pre otprilike 35 godina kada je BASF-ov oplemenjivač biljaka Rik Vatson želeo da stvori blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tokom zimskih meseci.

U skladištu razvija slatkoću

Nakon predstavljanja u SAD-u i Španiji, nekoliko velikih lanaca supermarketa je za njega pokazalo interes. Na trgovačkim policama u Španiji može se pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021., u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Francuskoj od 2022. godine.

Ovo je biljka dugog dana, a u Španiji je moguć uzgoj za berbu od kraja jula do septembra. Sadi se u proleće, bere u ranu jesen. 

Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tokom skladištenja povećavaju sadržaj materija koje mu obezbeđuju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih materija se smanjuje, a on postaje slađi.

Interes uzgajivača 

Za njega kažu da menja pravila igre u kuhinji, odnosno da nisu potrebne naočare ili ludi trikovi da bi izbegli suzenje očiju. 

BASF vidi Sunions kao novi koncept za tržište luka. Nameravaju da prošire proizvodnju, a među uzgajivačima već postoji veliko interesovanje.


Tagovi

BASF Crveni luk Sunions Luk bez suza Slatki luk Sorta luka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.