Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trstenik
  • 07.10.2015. 09:00

Na paprici više zarade nakupci nego proizvođači

Mali proizvođači koji se bave "svaštarskom" proizvodnjom, nisu u mogućnosti da se pozicioniraju na tržištu. Glavni razlozi su mala količina proizvoda i nemogućnost da modernizuju proizvodnju.

Foto: depositphotos.com
  • 1.492
  • 665
  • 0

U toku je sezona pripreme zimnice, a paprika je neizostavna na spisku za kupovinu svake domaćice. Prodajna cena paprike na pijaci u Trsteniku na veliko, kreće se imeđu 30 i 50 dinara po kilogramu, a do nedavno je cena bila između 60 i 70 dinara. Paprika iz ovih krajeva se preprodaje u većim potrošačkim centrima, poput Beograda, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, gde ju kupci plaćaju puno više.

Prednosti i nedostaci prodaje kod kuće

Jasmina Radosavljević iz sela Rujišnik, koje se nalazi u blizini Trstenika, bavi se raznovrsnom poljoprivrednom proizvodnjom: voćarstvom, povrtarstvom i stočarstvom, a papriku gaji na oko 20 ari na otvorenom prostoru. O stanju na tržištu Jasmina kaže: "Potražnja je ove godine na pijaci jako mala, ljudi kupuju uglavnom manje količine. Proizvođači imaju malu zaradu, za razliku od nakupaca koji višestruko zarađuju. Pored toga što je niža cena, lakše mi je kada preprodavci dođu kod mene kući da otkupe proizvode. Poslednja tura paprike prodata je po ceni od 35din/kg". Kao prednosti prodaje kod kuće, Jasmina navodi da nema troškova prevoza do pijace, koji su visoki, kao i da nema rizika prodaje. Ovakav način prodaje omogućuje nižu zaradu, ali sa druge strane štedi vreme.

Po Jasmininim rečima, gajenje paprike nije profitabilno, što je u praksi dokazano godinama unazad, ali omogućava da se zaokruži jedan proizvodni ciklus u poljoprivredi tokom godine. Zbog toga ne planira širenje i unapređenje ove vrste proizvodnje. Pošto je ovaj kraj pretežno voćarski, gajenje paprike omogućuje priliv novca, posle ubiranja grožđa, kada se za nju polako završava sezona rada na njivi.

Plastenička proizvodnja paprike - bolja zarada

"Proizvodim razne sorte paprike: dukat, amandu i somborku. S obzirom na visoke letnje temperature, koje su umanjile prinose, ipak sam zadovoljna. Na smanjenje prinosa takođe je uticao i nedostatak sistema za navodnjavanje. Većinu poslova u vezi sa proizvodnjom paprike obavljam sama, zato što se ne isplati plaćati radnike. O plasteničkoj proizvodnji za sada ne razmišljam, zbog velikih ulaganja, iako mislim da omogućuje bolju zaradu.zaključuje Jasmina.

Mali proizvođači, poput Jasmine koji se bave "svaštarskom" poljoprivrednom proizvodnjom, nisu u mogućnosti da se pozicioniraju na tržište, pre svega zbog malih količina proizvoda. Ograničavajući faktor malim proizvođačima je svakako i nemogućnosti da modernizuju svoju proizvodnju i na taj način snize troškove proizvodnje po jedinici proizvoda.

Foto: depositphotos.com; alexsalcedo


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Zimnica Rujišnik Trstenik Pijaca Cena Prodaja Jasmina Radosavljević Plastenička proizvodnja Troškovi proizvodnje Rizik Mali proizvođači


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".